Hoe bereid ik konijn?

Hoe bereid ik konijn?

Hoe bereid ik konijn?
Bakken, braden, stoven, wokken, op de barbecue... het kan allemaal met konijn. Ontdek hieronder hoe je konijnenvlees zo klaarmaakt dat het smelt op je tong.

Bakken
Bakken is het kleuren en garen van stukken konijn in een braadpan met vetstof zoals boter of olie. Belangrijk zijn een goede hittebron en een braadpan die heet blijft terwijl het uitdruipende vocht verdampt. Als de pan te snel afkoelt en het vocht niet verdampt, stooft konijn gaar in zijn eigen kookvocht en wordt het niet bruin. Het garen verloopt sneller en gelijkmatiger als je het vlees op kamertemperatuur de pan in legt en af en toe draait. Laat gekruid konijnenvlees niet te lang liggen alvorens het te bakken, want het zout onttrekt het water aan het vlees.

Braden
Braden in de oven is een trage, indirecte, maar gelijkmatige manier om konijn klaar te maken. De oven verhit het vlees immers aan alle kanten tegelijk. Kleine stukken konijn kun je eerst kleuren in vetstof in een braadpan en daarna verder braden in een hete oven van 180 °C. De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees snel klaar is. Voor extra smaak kan je het stuk konijn op een bedje van wortel, ui, selder en prei met een kruidentuiltje van tijm, laurier en peterselie leggen.

Grillen – Roosteren – Barbecue
Grillen is een korte kooktechniek die je ook kan toepassen voor konijn. Tijdens het grillen wordt het vlees gegaard en krijgt het het typische grillpatroon. Konijn kun je beter niet vooraf kruiden, want de kruiden verbranden onmiddellijk door de hitte.
Bij roosteren wordt konijn boven de vuurhaard van houtskool of vlammen op een verstelbaar rooster gelegd. Door de hevige en intensieve warmte is deze manier het best geschikt voor kleinere stukken konijn.
Bij een barbecue bevindt de vuurhaard zich langs of buiten de ruimte waar de stukken konijn liggen. De warmte is beter te beheersen en je kan zo ook grotere stukken konijn garen.
Wrijf het vlees en de rooster licht in met olie, zo vermijd je dat het vlees vastplakt.
Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed op temperatuur is voor je begint te roosteren.
Na het grillen leg je het vlees op een minder hete plek tot het gaar is.

Smoren
Smoren is het garen van stukken konijn in een matig warme oven van 160 °C op een bodem van groenten, kruiden en specerijen en bevochtigd met fond, saus of wijn. Bij smoren dragen de vloeistof en de damp hitte over waardoor konijn gaar smoort. Daarna krijg je een smaakvol en kruidig stoofvocht dat een ideale basis vormt voor de bereiding van een heerlijke saus.
Kleur de stukken konijn eerst aan in hete boter.
Stoof de groenten (ui, wortel, tijm, laurier…) kort aan in boter zonder te kleuren.
Schik daarna de gestoofde groenten in de ovenschaal en leg het vlees erbovenop. Bevochtig met fond, saus of wijn tot maximaal ⅓ van de totale hoogte om het vlees sappig te houden.
Dek de ovenschaal af met boterpapier of een deksel zodat de smoortijd langer wordt en de bovenkant niet uitdroogt. Smoor het konijn en de groenten in een matig warme oven van 160 °C.

Stoven
Bij stoven gaar je stukken konijn in een pan of in een oven op 150 °C in een vloeistof met groenten en kruiden. De temperatuur van het gerecht of de bereiding komt best niet boven de 80 °C. Typisch aan stoven is dat je bereiding volledig onderstaat met vocht.
Versnijd het konijn eerst in zo groot mogelijke stukken. Je kunt de stukken ook vooraf marineren.
Kruid het vlees en bak het snel aan in boter of olijfolie op een hoog vuur.
Bevochtig het vlees met marinade, bier, wijn of fond zodat het vlees onderstaat. Voeg halfgare of rauwe groenten toe. Eventueel nog wat kruiden.
Laat verder garen onder deksel op het vuur of zet de pan in een oven van 90 - 95 °C. Verhoog na 2 uur de temperatuur tot 120 °C. Wacht nog een uurtje en controleer vervolgens om het half uur de gaarheid. Zodra je de vezels met een vork van elkaar kunt trekken, haal je de pot van het vuur of uit de oven.

Wokken
Wokken is een bijzondere vorm van bakken. Het gebeurt op zeer hoge temperatuur in een typische wokpan, die de hitte extra geleidt. Er is weinig vetstof voor nodig en door de korte bereidingstijd blijft de voedingswaarde goed bewaard. Wokken past dan ook goed in een gezonde keuken.
Snijd konijn in hapklare stukjes die snel garen. Je kan het eventueel vooraf marineren.
Bak de stukjes konijn eerst zeer kort aan (max. 1 minuut) in kleine porties. Gebruik bij voorkeur een olie die sterk verhit mag worden. Arachideolie is ideaal.
Roerbak dan pas de groenten. Doe er een saus of de marinade bij en dan pas opnieuw het vooraf gebakken vlees. Geef het niet meer dan de tijd om terug op te warmen zodat alles mooi sappig blijft.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons, Dexe keer konijn

Terug