Kipfilet bakken

Kipfilet bakken

Gebruik een pan met een dikke bodem. Kies ook voor een pan op maat. In een te grote pan brandt de vetstof sneller aan en zal je geneigd zijn extra vetstof toe te voegen.
Haal de kipfilets ruim op voorhand uit de koelkast. Is de kipfilet wat vochtig? Dep hem dan net voor het bakken droog met wat keukenpapier.

Kruiden moet vooraf. Doe het wel pas net voor de kipfilets de pan in gaan, want zout trekt vocht uit vlees.
Laat eerst de pan goed heet worden. Voeg dan vetstof toe. Zorg ervoor dat de vetstof in de pan voldoende heet is voor je de kipfilets toevoegt. Zo krijg je een krokant korstje waardoor sappen beter bewaard blijven. Gebruik geen vork tijdens het bakken. Door te prikken gaan sappen verloren. Werk liever met een spatel of tang.
Bak de kipfilets op een hoog vuur. Laat de kipfilets goed aankorsten vóór je ze omdraait. Verlaag de temperatuur na het aankleuren om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt. Laat de kipfilets gedurende 7 à 8 minuten garen op een zacht vuurtje. De duur van de garing is afhankelijk van de grootte van de kipfilet. Kip moet altijd door en door worden gegaard. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is.
Laat de kipfilets na het bakken even rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.

Extra tips
Marineer je kipfilets. Zo geef je niet alleen extra smaak aan het vlees. Je zorgt er ook voor dat het lekker mals wordt. Gebruik in de marinade kruiden naar keuze, en voeg ook een zuur ingrediënt toe, zoals bijvoorbeeld azijn, yoghurt of citroen. De zuren helpen de eiwitten in het vlees afbreken, waardoor het vlees malser wordt. Laat de marinade een paar uur in de koelkast in de kipfilets trekken.
Kipfilets kan je ook even vooraf stomen (12 à 15 minuten aan 100 °C) of pocheren. Vooral bij grillen in de pan of op de barbecue heb je hier baat bij, omdat deze aan hogere temperatuur bakken en de buitenkant kan verbranden terwijl de binnenkant nog rauw is. Na het stomen of pocheren hoef je de kipfilets enkel nog even aan te korsten in de pan.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug