Hoe kip bereiden en opdienen?

Behandel rauw kippenvlees met de nodige zorg.
Gebruik apart keukengerei (snijplanken en messen) voor rauw en bereid vlees en was tussendoor je handen. Je kan kip bakken, roerbakken, braden, stoven... Kip moet altijd voldoende worden gegaard. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is of van het bot loskomt. Daarna kan je het zowel koud als warm eten in tal van lekkere en gezonde combinaties met groenten in de hoofdrol. Geef sauzen niet meer dan een bescheiden bijrol.
Hieronder vind je diverse kooktechnieken en tips om kip perfect klaar te maken!

Bakken
Bakken is het kleuren en garen van vooral kleinere stukken kip in een braadpan met vetstof zoals boter of olie. Belangrijk zijn een goede hittebron en een braadpan die heet blijft terwijl het uitdruipende vocht verdampt. Als de pan te snel afkoelt en het vocht niet verdampt, stooft kip gaar in zijn eigen kookvocht en wordt het niet bruin. Het garen verloopt sneller en gelijkmatiger als je het vlees op kamertemperatuur de pan in legt en vaak draait. Laat gekruid kippenvlees niet te lang liggen alvorens het te bakken, want het zout onttrekt het water aan het vlees.

Wokken
Wokken is een bijzondere vorm van bakken. Het gebeurt op zeer hoge temperatuur in een typische wokpan, die de hitte extra geleidt. Er is weinig vetstof voor nodig en door de korte bereidingstijd blijft de voedingswaarde goed bewaard. Wokken past dan ook goed in een gezonde keuken.
Snijd kip in hapklare stukjes die snel garen. Je kan het eventueel vooraf marineren. Bak de stukjes kip eerst zeer kort aan (max. 1 minuut) in kleine porties. Gebruik bij voorkeur een olie die sterk verhit mag worden. Arachideolie is ideaal. Roerbak dan pas de groenten. Doe er een saus of de marinade bij en dan pas opnieuw het vooraf gebakken vlees. Geef het niet meer dan de tijd om terug op te warmen zodat alles mooi sappig blijft.

Braden
Braden in de oven is een trage, indirecte, maar gelijkmatige manier om kip klaar te maken. De oven verhit het vlees immers aan alle kanten tegelijk. Kleine stukken kip kun je eerst kleuren in vetstof in een braadpan en daarna verder braden in een hete oven van 180 °C. De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees in enkele minuten klaar is. Stukken kip met veel bindweefsel, zoals kippenpoten, kan je zelfs braden tussen 120 en 150 °C. Het vlees moet dan wel langer in de oven blijven, maar zal sappiger zijn. Voor extra smaak kan je het stuk kip op een bedje leggen van wortel, ui, selder en prei met een kruidentuiltje van tijm, laurier en peterselie.

 

Smoren
Smoren is het garen van grote stukken kip in een matig warme oven van 160 °C op een bodem van groenten, kruiden en specerijen en bevochtigd met fond, saus of wijn. Bij smoren dragen de vloeistof en de damp hitte over waardoor kip gaar smoort. Daarna krijg je een smaakvol, kruidig stoofvocht, dat een ideale basis vormt voor de bereiding van een heerlijke saus.
Kleur de stukken kip eerst aan in hete boter. Stoof de groenten (ui, wortel, tijm, laurier . . . ) kort aan in boter zonder te kleuren. Schik daarna de gestoofde groenten in de ovenschaal en leg het vlees erbovenop. Bevochtig met fond, saus of wijn tot maximaal ⅓ van de totale hoogte om het vlees sappig te houden. Dek de ovenschaal af met boterpapier of een deksel zodat de smoortijd langer wordt en de bovenkant niet uitdroogt. Smoor de kip en groenten in een matig warme oven van 160 °C.

Stoven
Bij stoven gaar je stukken kip in een pan of in een oven op 150 °C in een vloeistof met groenten en kruiden. De temperatuur van het gerecht of de bereiding komt best niet boven de 80 °C. Typisch aan stoven is dat je bereiding volledig onderstaat met vocht.
Versnijd de kip eerst in zo groot mogelijke stukken. Je kunt de stukken ook vooraf marineren. Kruid het vlees en bak het snel aan in boter of olijfolie op een hoog vuur. Bevochtig het vlees met marinade, bier, wijn of fond zodat het vlees onderstaat. Voeg halfgare of rauwe groenten toe. Eventueel nog wat kruiden. Laat verder garen onder deksel op het vuur of zet de pan in een oven van 90 - 95 °C. Verhoog na 2 uur de temperatuur tot 120 °C. Wacht nog een uurtje en controleer vervolgens om het half uur de gaarheid. Zodra je de vezels met een vork van elkaar kunt trekken, haal je de pot van het vuur of uit de oven.

Grillen – Roosteren – Barbecue
Grillen is een korte kooktechniek die je kan gebruiken voor eerder dunne en malse stukken kip. Tijdens het grillen wordt het vlees gegaard en krijgt het het typische grillpatroon. Kip kun je beter niet vooraf kruiden, want de kruiden verbranden onmiddellijk door de hitte.
Bij roosteren wordt de kip boven de vuurhaard van houtskool of vlammen op een verstelbaar rooster gelegd. Door de hevige en intensieve warmte is deze manier het best geschikt voor kleinere stukken kip.
Bij een barbecue bevindt de vuurhaard zich langs of buiten de ruimte waar de stukken kip liggen. De warmte is beter te beheersen en je kan zo ook grotere stukken kip garen. Wrijf het vlees en de rooster licht in met olie, zo vermijd je dat het vlees vastplakt. Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed op temperatuur is voor je begint te roosteren. Na het grillen leg je het vlees op een minder hete plek tot het gaar is.

Bron: KIP lekker

Terug