In oktober vallen de kastanjes uit de bomen en kun je ze verzamelen. Veel
gezinnen trekken er met hun kinderen op uit om kastanjes te verzamelen. De tamme kastanje is eetbaar, maar je
moet hem niet verwarren met de paardenkastanje. De laatste is giftig. Als je niet weet hoe een tamme kastanje
er uit ziet of als je er niet zeker van bent of je de verzamelde kastanjes kunt eten, kies dan voor de
veilige weg en koop ze vers bij de natuurwinkel of groentezaak. Ze zijn vanaf oktober weer vers verkrijgbaar,
maar ook in blik of pot of als kastanjepuree. Kastanjes passen goed bij herfstgerechten. Tamme kastanjes
smaken verschillend. De smaak varieert van zoet tot bitter. Het poffen van kastanjes is een leuk werkje. Je
kunt er een speciale pan voor gebruiken, maar ook een bakpan doet het goed. |
Maak een kruis waar het puntje van de gewassen kastanje begint en leg ze in de pan op half
hoog vuur. Bak ze tot ze donkerbruin tot zwart zijn en de schil open staat. Dan zijn ze klaar. Je kunt ze
serveren met gesmolten boter en zout. Je kunt de ingekerfde kastanjes ook in de oven poffen. Doe ze 5 tot 10
minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C tot ze openspringen. Ze smaken erg lekker bij wildgerechten.
Je kunt er ook puree van maken. Om het pellen te vergemakkelijken, kerf je de kastanjes voor de bereiding in.
Kook ze 5 tot 10 minuten en laat ze dan schrikken in koud water. Je kunt ze nu pellen. Vervolgens kook je ze
weer, maar nu 45 minuten. Hierna zijn ze zo zacht geworden dat je er puree van kunt maken. Je kunt de puree
wat smeuïger maken door toevoeging van melk en/of boter. |