Kalkoen

Kalkoen

Thanksgiving Day.
Dit is een nationale feestdag voor de Canadezen, waarop dank wordt gezegd aan God voor de oogst en andere goede dingen. De Amerikanen vieren het ook, alleen op een andere datum, namelijk 26 november. Traditioneel wordt er kalkoen op tafel gezet. En waarom niet in Nederland dit voorbeeld volgen? Dan is het wel handig te weten hoe je een kalkoen moet bereiden. Ten eerste valt het nog niet mee om een kalkoen mals te houden. Een hele kalkoen is nogal een groot braadstuk. Voordat alles goed gaar is geworden, is het borstvlees, het lekkerste gedeelte van de kalkoen, vaak allang al weer uitgedroogd en taai geworden. Dat de poten taaier zijn dan het borstvlees, ligt aan de spierverdeling. Het komt er dus op aan de kalkoen op de juiste manier in de oven te krijgen.
Weeg eerst de kalkoen (inclusief de vulling). Bereken de braadtijd aan de hand van het gewicht in combinatie met het soort oven. Reken bij een gasoven van 190 °C op een braadtijd van 18 minuten per 450 gram totaalgewicht. Leg de kalkoen in een dun beboterde braadslee en bedruip het vlees regelmatig om uitdroging te voorkomen. Dek de malse delen af met aluminiumfolie, waardoor ze minder worden blootgesteld aan de hitte en dus langzamer garen. Je kunt het laatste deel van de bereidingstijd de folie er af halen, zodat het vlees net als de rest een knapperig korstje krijgt. Steek om de gaarheid van een kalkoen te controleren een oventhermometer in he tdikste deel van het dijbeen (niet in de vulling!). Geeft de thermometer °C aan? Dan is de kalkoen klaar!

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug