Hokkaïdo pompoen

hokkaido_pompoen (1K)

Hokkaïdo pompoen (Cucurbita maxima var. hubbaridianna) is een van het Japanse eiland Hokkaïdo stammende kleine variëteit van de reuzenpompoen.
In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa. Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt. Het is een kleine breedronde, oranjerode of donkergroene pompoen. De schil van deze vrucht, kan in tegenstelling tot de meeste andere pompoenen ook worden opgegeten. Het vruchtvlees heeft een nootachtige smaak en een stevige consistentie en bevat nauwelijks merkbare vezels. Het vruchtvlees van pompoen is volgens diverse internetbronnen een weldaad voor de gezondheid.
Het bevat veel ijzer, voedingsvezels, complexe koolhydraten, mangaan, kalium, magnesium en vitamine C. Vooral rauwe pompoen heeft een waterafdrijvende werking.
Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten ( gooi de pompoenpitten niet weg maar was en droog ze, u kunt ze pellen en daarna de kernen oppeuzelen), legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.

Bron: De Wassende Maan

Terug