Hertenvlees

Hertenvlees

Hertenvlees is mager, zacht en makkelijk snel te bereiden vlees. Ideaal voor degenen die voor het eerst een wildgerecht op tafel willen zetten. Hertenvlees heeft een zeer laag vetgehalte. Het bevat veel ijzer, belangrijke eiwitten en omega 3 vetzuren. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur. Rond de feestdagen zul je hertenvlees zelfs nog wel in de supermarkt kunnen aantreffen. Zo niet, dan kun je terecht bij de slager of de wildspecialist. Een hert levert verschillende stukken vlees. Het meest eenvoudig te bereiden is de hertenbiefstuk en hertenmedaillons. Bak het vlees aan beide kanten in een pan 2 tot 4 minuten. De exacte bereidingstijd hangt af van de dikte van de biefstukjes of medaillons. Laat het vlees 10 minuten rusten in aluminiumfolie of in de oven op 80 °C. Kruide het vlees met peper en zout. Meer kruiden heeft het niet nodig. Een hertenhaas wordt rondom bruin aangebakken in een pan. Daarna kun je het vlees 10 minuten in de oven garen op een temperatuur van 125 °C. Hertenracks kunnen in een pan om en om worden gebakken. Zet de racks daarna 10 minuten in de voorverwarmde oven op 135 °C. Losse hertenracks kunnen ook net als de hertenbiefstuk of hertenmedaillons worden gebakken. Een hertenrug bak je aan in een braadslede, die je vervolgens op 90 °C 90 minuten in de oven op 125 °C laat garen. Laat het vlees vervolgens 10 minuten rusten. Grotere stukjes hertenvlees, zoals een grotere hertenbiefstuk, hertenhaas of hertenrug worden voor het serveren getrancheerd. Trancheren is het in gelijke vorm snijden van vlees, in dunne plakken of in kleinere stukken van dezelfde grootte en gewicht. Hertenvlees combineert prima met verschillende soorten sauzen, bijvoorbeeld een rode wijnsaus of rode portsaus, stroganoffsaus, paddenstoelen, kastanjes et cetera.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug