Gruyère

Gruyère is een Zwitserse kaas. Hij wordt zoveel in Frankrijk gegeten, en ook gemaakt, dat het niet verwonderlijk is dat de afkomst wel eens wordt verward met Franse kazen. Die verwarring wordt snel ontmaskerd als je de korst van de kaas nader bekijkt. Want op de echte gruyère wordt het land van herkomst nog eens extra vermeld op de korst. Gruyère is dus van Zwitserse afkomst en vervaardigd daar op het platteland in het kanton Fribourg. Gewoonlijk wordt de kaas veel verwerkt in kaassauzen en is vast onderdeel in de Zwitserse kaasfondue. Dat heeft de kaas vooral te danken aan de romige samenstelling die gelijkmatig smelt. Het maakt hem dan ook goed geschikt om gerechten mee te gratineren. De smaak van gruyère lijkt op de smaak van Emmentaler, maar de kaas heeft een zachtere structuur en een pikante(re) nasmaak. Het is een zoete kaas met een zoute bijsmaak.   Jonge gruyère heeft een nootachtige smaak en is romig van structuur. Hoe ouder de kaas, hoe harder de structuur. De gruyère verandert naarmate de rijping vordert van een zachtgele naar een grijsgele kleur. De bereiding van gruyère lijkt veel op die van de Emmentaler, maar de gruyère wordt vochtig gehouden met pekelwater tijdens het rijpen. Je kunt hem op dezelfde manier lang bewaren: leg hem in een met pekelwater bevochtigde doek en pak hem hierin goed in. Als dat teveel werk is, volstaat ook een verpakking van een dubbele laag aluminiumfolie. Bewaar de kaas in dat geval wel in de koelkast. Wil je de gruyère toevoegen aan je kaasplank? Serveer hem dan met crackers en vijgen of druiven. Deze kaas is heerlijk als je hem roostert op een (stok)broodje en serveert bij een vis- of uiensoepje. Verder combineert de kaas goed met gerookte ham, tomaat of banaan.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug