Gourmet- en fonduevlees

In feite kun je voor gourmet- en steengrillen hetzelfde vlees gebruiken. Voor fondue is niet alles geschikt, bijvoorbeeld het vlees van een speklapje. Om te fonduen, snijd je het vlees in blokjes of je draait van gehakt vlees bolletjes of rolletjes. Voor de gourmet of steengrill wordt het vlees over het algemeen in platte, dunne stukjes gesneden. Varkenshaas is perfect vlees om mee te fonduen. Het is zacht en het laat zich gemakkelijk in blokjes snijden. Als je kiest voor kophaasjes ben je voordeliger uit in vergelijking met de lange haasjes. Kleine gehaktballetjes doen het ook goed in de fondue. Als je ze platter maakt (mini hamburger) zijn ze ook erg lekker om te gourmetten/steengrillen. Je kunt van het gehakt ook rolletjes maken en er katenspek omheen wikkelen. Deze mini slavinkjes zijn prima voor zowel de fondue als de gourmet. Kalfsvlees kun je ook gebruiken voor al het kokkerelwerk aan tafel, maar het vlees is relatief duur en wat sneller droog. Biefstuk is ook een duurder stukje vlees. Je kunt het voor de fondue (in kleine blokjes gesneden), gourmet en steengrill gebruiken. Snijd de stukjes biefstuk niet te dun, anders wordt het vlees te snel gaar en te taai. Voor de gourmet en de steengrill zijn in feite alle soorten vlees geschikt. Je kunt met verschillende soorten bijzondere vleesgerechtjes maken door ze te kruiden of te marineren. Voor mini (saté) spiesjes kies je bij voorkeur varkenshaas, fricandeau of kipfilet. Het laatste, kipfilet, moet je weg houden van het andere vlees. Serveer de kipfilet in een apart schaaltje of gaar het vlees voor.
Speklapjes zijn ook geschikt voor de gourmet/steengrill, maar snijd de lapjes dunner en kleiner. Kleine lamskoteletjes zijn vooral erg lekker op de steengrill.
Shoarma, wat oorspronkelijk van lamsvlees werd gemaakt, doet het ook erg goed op steengrill en je kunt ze ook gebruiken bij de gourmet. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor lamshoarma, kipshoarma of shoarma van varken- of kalfsvlees.
Kinderen smullen van kleine barbecueworstjes of knakworstjes.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug