Gnocchi

gnocchi (2K)

Gnocchi zijn kleine platgedrukte bolletjes. Ze zijn gemaakt van meel en gekookte aardappelen. Sommige bevatten ook ei. Ze worden net als pasta bereid. De Italianen noemen ze gnocchi. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar. Zo heten ze bijvoorbeeld in Duitsland en landen als Hongarije "knödel". Ze zijn dan wel een stuk groter. De Duitse versie smaakt vooral lekker in plakken gesneden met een Stroganoff saus en rode kool. De Italiaanse gnocchi wordt niet alleen bereid als pasta, maar kan ook opgediend worden met de meeste sauzen die ook voor pasta geschikt zijn. De Italianen vinden dat ze zelf de gnocchi hebben uitgevonden. De originele gnocchi werd gemaakt van meel, water en eieren. Deze ingrediënten komen sterk overeen met de bereiding van pasta. De originele gnocchi word gli gnocchi genoemd. Als een deel vervangen is door aardappel, heten ze officieel gli gnocchi di patate. De reden waarom meel en eieren steeds meer door de aardappel vervangen werd, is simpel. Het meel werd eind 1700 een stuk duurder. Aardappelen daarentegen waren in die tijd juist erg goedkoop. De basis is uiteindelijk steeds meer "normaler" geworden. Als je gnocchi koopt of in een restaurant bestelt, kun je bijna altijd wel ervan uitgaan dat het de aardappelversie betreft. Je kunt gnocchi heel goed zelf maken. In dat geval is het ook net zo gemakkelijk meerdere toevoegingen te gebruiken, bijvoorbeeld spinazie, Gorgonzola of zelfs stukjes vlees als ham of kip. Sommigen koken de gnocchi niet in water met zout, maar in melk of bouillon. Je hebt voor het zelf maken van gnocchi gekookte aardappelen nodig, een ei en nootmuskaat. De gekookte aardappelen worden gestampt en door een zeef gedrukt. Maak van de aardappelen, wat bloem het ei en wat nootmuskaat het deeg. Vorm er kleine balletjes van die je nog eens door de bloem wentelt. Kook de balletjes in kokend water waar wat zout aan toe is gevoegd. Nu heb je gnocchi. Deze kun je zo opdienen met gesmolten boter en salie. Of kies voor een van die verrukkelijke Italiaanse sauzen.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug