Gezond als een vis

Gezond als een vis

Twee maal per week vis eten is een gezonde gewoonte

Vis is rijk aan eiwitten, vitamine B12 en D en een bron van vitamine B3 en B6, kalium, fosfor, selenium en jodium. De meeste vissoorten zijn mager en passen perfect in een lijnvriendelijk menu.

Vette vissoorten hebben echter ook belangrijke troeven. Zij zijn onze belangrijkste voedingsbron van de onverzadigde omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn essentieel voor een normale hersenwerking en een normaal gezichtsvermogen en hebben een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten.

Vandaar de aanbeveling om minstens 250 mg EPA en DHA per dag in te nemen. Dat kan makkelijk door als onderdeel van een gezonde voeding 2 keer per week vis, ook vette vis, te eten. Vette vis levert bovendien extra D. Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine dat belangrijk is voor een goede calciumopname en zo ook voor een optimale opbouw en onderhoud van sterke botten. Vitamine D draagt ook bij tot een goede werking van het immuunsysteem.

Indeling van de vissen volgens hun vetgehalte:

✦ Vette vis (meer dan 10 g vet per 100 g)
bv. haring, maatjes, makreel, sardienen, rivierpaling, sprot, zalm
✦ Halfvette vis (2 tot 10 g vet per 100 g)
bv. rode poon, tongschar, forel, ansjovis, roodbaars, tilapia, doornhaai, pengasius, zalmforel, tarbot, inktvis
✦ Magere vis (minder dan 2 g vet per 100 g)
bv. kabeljauw, pladijs of schol, (zee)tong, pollak, rog, zeeduivel, schelvis, wijting, leng, zeewolf, koolvis, tonijn, grijze garnalen, langoustines, mosselen, krab, sint-jakobsschelpen

Het vetgehalte van vettere vissoorten kan sterk variëren – van 5 tot 25 % - naargelang het seizoen, de voedselvoorziening, de leeftijd en de voortplaningscyclus.

En wat met de milieuvervuiling?

Zoals alle andere voedingsproducten krijgt ook vis te maken met de gevolgen van milieuvervuiling. Precies om deze reden legt de Europese Unie strenge normen op voor milieuvreemde stoffen, die de veiligheid van de consument waarborgen. Dankzij de toepassing van strikte controlemechanismen door de overheid is vis die je in de winkel koopt veilig.
Meer lezen over voeding, vis en gezondheid?

Bron: VLAM - VIS - Very Important Selection

Terug