Gerookte knoflook

Als kookliefhebber kent u het vast wel: knoflook die in no-time niet meer bruikbaar is. Nooit meer misgrijpen? Kies dan voor ambachtelijk gerookte knoflook. Deze knoflook wordt gedurende tien dagen koudgerookt. Dit geeft niet alleen een heerlijk subtiel rookaroma aan de knoflook maar zorgt ook voor uitzonderlijk lange houdbaarheid.
De productie van gerookte knoflook is een arbeidsintensief proces dat zich uitstrekt over een periode van 22 dagen vanaf de oogst. De knoflook wordt geplant in februari en eind juli van hetzelfde jaar geoogst.
Een intensief proces
Na de knoflook uit de grond te hebben losgemaakt wordt zij gedurende een week op het land gedroogd. Eenmaal per dag worden de bollen met hun groen gekeerd zodat het groen straks kan worden benut om strengen te vlechten.
Na het verzamelen van de bollen op het land worden deze in bossen vergaard en laat men ze een paar dagen verder drogen op een beschutte plek. Na het drogen worden de bollen onderverdeeld in vijf formaatsklassen. De verschillende typen strengen kunnen nu gevlochten worden. Een goede vlechter maakt circa 110 - 130 strengen per dag. Na het vlechten kan er gerookt te worden. De strengen worden aan haken gehangen in de rookruimte. Als brandstof wordt een mix gebruikt van zuiver hardhoutzaagsel, biologisch verbouwd graan en lokaal gewonnen turf. Gedurende tien dagen wordt er gerookt boven een mild vuur. Driemaal per dag, elke acht uur wordt het vuur gecontroleerd op intensiteit en temperatuur.
Na het roken laat men de strengen gedurende twee dagen weer wennen aan de normale omgevingstemperatuur. Pas dan zijn de strengen gereed voor consumptie!

Gepubliceerd door: Giessenborch tapas recepten

Terug