Gelukskoekjes

Wie kent ze niet, de grappige 'Fortune Cookies' oftewel gelukskoekjes. We denken allemaal dat het een Chinese uitvinding is, maar dat is niet helemaal terecht. Men moet de oorsprong blijkbaar serieus zoeken in Californië waar Japanse immigranten beweren de koekjes te hebben bedacht. Daar, zo in het begin 1900, zouden de Japanners het koekje hebben vervaardigd met het bekende Japanse zoutje (Senbei) in gedachten. Gelukskoekjes worden gemaakt van meel, suiker, vanille en olie. Er zit een papiertje in met een filosofische uitspraak, een toekomstvoorspelling of geluksgetallen. Ze zijn zo gemaakt, dat het makkelijk is ze open te breken en dat papiertje er ongeschonden uit te krijgen. En dat wordt al heel lang gedaan in China. Er zijn geschriften uit de 14 eeuw waarin koekjes met papiertjes voorkomen.   Volgens een legende zou dat idee afkomstig zijn van een Chinees die in opstand wilde omen tegen de Mongoolse overheersing. Gebruik makend van dit idee zouden berichtjes verstopt in maancake mensen hebben aangespoord zich te verzetten tegen de Mongolen. Of het nu door Californische immigranten of de Chinezen is bedacht, feit is dat de Fortune Cookies zeer populair zijn geworden. In de Verenigde Staten en Canada worden ze als toetje geserveerd in Chinese restaurants of meegegeven bij de afhaalchinees. Niet alleen de Engelstaligen noemen ze Fortune Cookies, de Chinezen noemen ze ook zo. Er is niet eens een Chinees woord voor. En de koekjes zijn ook niet zo bekend in China zelf. Sterker nog, de grootste producent van de gelukskoekjes, Wonton Food, is gevestigd in New York. Ze maken er ongeveer 4,5 miljoen stuks per jaar.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug