Gele courgette

De groene courgette kennen we wel. Deze keer gaan we het over de gele courgette hebben. De gele courgette hoort, net als de groene courgette tot het geslacht Curcubita. Andere bekenden die tot dit geslacht horen zijn de kalebas, pompoen en komkommer. De gele courgette is verkrijgbaar in twee vormen: langwerpig en rond. De smaak van de gele courgette is precies als die van de groene. Eigenlijk kies je de gele vooral om de kleur, om weer eens iets anders op tafel te zetten. Door aanvoer uit het buitenland is de gele courgette het hele jaar door verkrijgbaar, maar van maart tot en met oktober ook van Hollandse bodem. De gele courgette is op dezelfde manier houdbaar als de groene variant. En ook de bereiding is hetzelfde. Verwijder altijd de uiteinden van de courgette. Was hem, want je hoeft hem niet te schillen. Courgette heeft een frisse, neutrale smaak en een stevig vruchtvlees. Hoe kleiner de courgette, hoe beter de smaak. Je kunt de courgette in plakjes of reepjes snijden, halveren en vullen. De bereiding kan op verschillende manieren. Je kunt deze groente koken, stomen, wokken, bakken, frituren, grillen, als salade serveren of er soep van maken. Kook ze nooit te lang, want dan worden ze papperig. Courgettes smaken beter als ze nog knapperig zijn, beetgaar zeg maar. De gele kleur van de courgette blijft langer maximaal bewaart bij een korte bereiding. Wokken of grillen verdient dus de voorkeur. Reken op 250 gram courgette per persoon als je de groente warm serveert. Voor een gevulde courgette geldt een halve of hele courgette per persoon, afhankelijk van de vulling en grootte van de courgette. Voor een salade volstaat een portie van 100 tot 125 gram per persoon.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug