Gedroogd fruit

Is gedroogd fruit gezond? Natuurlijk kan gedroogd fruit verse vruchten vervangen. Gedroogd fruit bevat veel meer calorieën. Ter vergelijking: gedroogde pruimen bevatten per 110 gram 188 calorieën, verse pruimen 42 calorieën. Wel is gedroogd fruit een gezonder alternatief voor snoep. Gedroogd fruit bevat namelijk nog steeds veel voedingstoffen en voedingsvezels. Het hangt er echter wel vanaf op welke wijze het fruit is gedroogd. Gedroogd fruit is rijk aan vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. De vezels die vooral in gedroogde pruimen, abrikozen en vijgen zitten, bevorderen een goede stoelgang. Dankzij de aanwezigheid van antioxidanten heeft gedroogd fruit een gunstige werking op hart- en bloedvaten en het cholesterol in het lichaam. Ze beschermen het goede cholesterol en ze hebben een ontstekingsremmende werking. Dit maakt het een gezond tussendoortje. Je kunt gedroogd fruit elk moment van de dag eten. In de ochtend smaakt het ook heerlijk in stukjes gesneden in de yoghurt. Je kunt het goed combineren met muesli. Je kunt het ook als toetje eten. Tutti frutti is een mix van verschillende gedroogde vruchten. Het smaakt heerlijk in Afrikaanse gerechten met kip of in een Marokkaanse tajine. Je kunt het ook in een salade verwerken. Er kleeft wel een noemenswaardig nadeel aan gedroogd fruit. Ze zijn erg zoet en plakkerig waardoor ze aan je tanden blijven plakken en dat bevordert gaatjes. Ook kan de kwaliteit van gedroogd fruit enorm verschillen. Koop bij voorkeur geen fruit dat in suiker is gedoopt of gekonfijte vruchten. Deze bevatten enorm veel toegevoegd suiker. Konfijten houdt in dat eerst een deel van de natuurlijke fruitsappen zijn onttrokken aan de vrucht door het te koken. Vervolgens wordt er suiker aan het kookvocht toegevoegd en hierin worden de vruchten ingekookt. Bij gekristalliseerd fruit, zoals je dat veel ziet met fruit als ananas, papaja, aardbeien, kiwi en mango, worden de vruchten nadien bestrooid met suiker en vervolgens ingedroogd. Gedroogd fruit kun je kopen bij de natuur- en reformwinkel en bij de fruit- en groentespecialist. Laat je informeren over de wijze waarop het fruit is gedroogd en de voedingswaarde, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug