Gebonden soep

Vroeger waren de gebonden soepen enorme dikmakers. Ze werden gebonden met een blanke roux van boter, volle melk en room. Tegenwoordig binden we de soep door de groenten te pureren. Dat levert een smakelijke soepbasis met het voordeel dat de gepureerde groenten zoveel meer smaak aan de soep geven terwijl het aantal calorieën gereduceerd blijft. Zo zijn de hedendaagse soepen die gebonden zijn met gepureerde groenten smakelijker, geuriger en veel lichter verteerbaar. De basis van een gebonden soep bestaat uit fijngepureerde groente. Kies voor verse en gave groenten. Ze zorgen voor een snelle bereiding. Rijpe groenten zijn vlug klaar waardoor alle vitamines en mineralen optimaal behouden blijven. Kook de groenten van je keuze even kort gaar in bouillon of water. Houd de kooktijd kort. Je kunt misschien beter van blancheren spreken dan van koken. Pureer de groenten met behulp van een blender of in de keukenmachine. Je hoeft de soep in principe alleen nog maar op smaak te brengen met kruiden. Meer heeft een gebonden soep niet nodig. Je kunt voor één groente kiezen, maar er zijn ook verschillende combinaties van meerdere groenten mogelijk. Let op, niet alle groente is geschikt. Zo heeft bladgroente vaak te weinig ‘body' om te kunnen binden. Kies beter voor groenten met een stevige structuur, zoals bloemkool, worteltjes, asperges, maïs, prei, courgette, tomaten en dergelijke. Wil je de soep toch graag iets romiger maken? Kies dan voor lichte alternatieven. Zo levert koffieroom bijvoorbeeld minder calorieën als slagroom. Crème fraîche of zure room zijn ook heel geschikt. Er zijn daarnaast diverse soortgelijke light producten op de markt die je kunt gebruiken.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug