Emmentaler

Emmentaler kaas is afkomstig uit het Emmental in Zwitserland. De kaas wordt er sinds de 13e eeuw gemaakt. Tegenwoordig maakt men de kaas echter ook in Frankrijk, Roemenië, Finland en Duitsland. De Zwitserse Emmentaler heeft het keurmerk Appelation d'Origine Controlée (AOC). De smaak is nootachtig zoet en kenmerkend voor de kaas zijn de gaten. Emmentaler AOC wordt gemaakt van melk zonder additieven. De kaas rijpt lang ten opzichte van andere kaassoorten, namelijk minstens 120 dagen. Deze kaas wordt vandaag de dag nog steeds op een ambachtelijke manier bereid. Kunstmatige ingrediënten komen er niet in. De gaten komen vanzelf in de kaas tijdens het rijpingproces. Het melkzuur van de rijpende kaas ontbindt zich in koolzuurgas. Hierdoor vormen de koolzuurgasbellen de typische gaten. Het bijzondere aan de Emmentaler AOC is dat je aan het merk kunt zien waar de kaas precies is gemaakt. De Emmentaler wordt ook wel de koning onder de kazen genoemd. Dat heeft hij niet alleen aan zijn specifieke bereiding en smaak te danken, maar ook aan het gewicht. Met een gewicht tussen de 75 en 120 kilo, een diameter tussen 80 en 100 centimeter en een hoogte tussen 16 en 27 centimeter is ze in verhouding tot andere kaassoorten reusachtig groot. Emmentaler wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Ze kan in blokjes worden geserveerd op een kaasplankje. De kaas wordt veel als broodbeleg gebruikt en ze kan warm en koud onderdeel zijn in verschillende bereidingen. De Emmentaler is een lang houdbare kaas. Boeren maakten de kaas omdat de melkproductie van de koeien op de alpenweiden groot was en de afstand naar de steden te ver was om het te verhandelen. De melk werd om die reden omgezet in een lang houdbare kaas.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug