Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel met een verfijnde, nootachtige smaak. Deze paddenstoel is ook bekend onder de Franse naam cépes of Italiaanse naam porcini. De Latijnse benaming is Boletus edulis, en dat geeft aan dat Eekhoorntjesbrood familie is van de boleet, een bepaalde groep paddenstoelen, waarvan sommige eetbaar zijn en andere weer niet. Je kunt er heerlijk mee kokkerellen. Het seizoen van Eekhoorntjesbrood loopt van half augustus tot en met oktober, maar hangt ook sterk af van de weersomstandigheden. Eekhoorntjesbrood groeit in het wild en voornamelijk in de loof- en naaldbossen in Frankrijk en Italië (vandaar de Franse en Italiaanse benamingen). De paddenstoel wordt niet gekweekt en groeit dus uitsluitend in de vrije natuur. Ze groeien graag onder eikenbomen, berken en beuken en het liefst op een licht plekje in het bos. Eekhoorntjesbrood groeit in het wild en voornamelijk in de loof- en naaldbossen in Frankrijk en Italië (vandaar de Franse en Italiaanse benamingen). De paddenstoel wordt niet gekweekt en groeit dus uitsluitend in de vrije natuur. Ze groeien graag onder eikenbomen, berken en beuken en het liefst op een licht plekje in het bos.   Eekhoorntjesbrood heeft een vlezige bruine hoed met een doorsnede van 6 tot 30 centimeter. De hoed voelt een beetje plakkerig aan. De onderkant van de hoed ziet er over het algemeen sponzig uit. Eekhoorntjesbrood heeft een dikke steel met een lengte van 3 tot 23 centimeter. Het vruchtvlees is spierwit. Je mag deze paddenstoel in Nederland niet plukken, maar je kunt ze wel kopen op markten. Als je ze tegenkomt, want verse eekhoorntjesbrood is bijna niet verkrijgbaar. Je kunt ze wel in gedroogde vorm kopen in de beter gesorteerde supermarkt of delicatessenwinkel. Als je verse Eekhoorntjesbrood hebt bemachtigd, ga er dan snel mee culinair aan de slag, want je kunt hem niet lang bewaren. Het vlees van de verse paddenstoel is stevig. De smaak is nootachtig. Je kunt hem rauw in dunne plakjes gesneden verwerken in een salade. Je kunt ook Eekhoorntjesbrood bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas. In gedroogde versie smaakt hij heerlijk in stoofgerechten, soep, risotto of pastagerechten.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug