Duurzame vis

Vis is lekker en ook gezond. Het Voedingscentrum raadt iedereen aan minstens twee keer per week vis op het menu te zetten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de bedreigde vissoorten? Kun je alle vis nog gewetensvrij eten, zonder dat je (misschien zonder dat je het weet) meedoet aan het verdwijnen van een aantal zeldzame soorten? Wist je bijvoorbeeld dat tonijn een bedreigde vissoort is? Gelukkig kun je kiezen voor vis met het viskeurmerk Marine Stewardship Council (MSC). Het is het grootste keurmerk voor de duurzame visserij ter wereld. Het keurmerk is in 1997 door Unilever en het Wereld Natuur Fonds opgericht. Het Wereld Natuur Fonds heeft ook de Viswijzer uitgebracht, waarop je kunt lezen welke vis met uitsterven wordt bedreigd en welke nog volop aanwezig is (en je dus ook volop kunt eten). Voor het verkrijgen van het MSC keurmerk moeten vissers aan bepaalde eisen voldoen. Zij moeten zorgdragen dat zij zodanig vissen dat de natuurlijke bron niet uitgeput raakt.   En ze moeten zich houden aan alle nationale en internationale regels. Nu is er eind 2010 grote kritiek gekomen uit de hoek van Greenpeace en ook afdelingen van het Wereld Natuur Fonds zelf. Zo duurzaam zou de vis met het MSC keurmerk helemaal niet zijn. De visserij zou er helemaal niet voor kunnen zorgen dat er nog genoeg vis overblijft om het zogenaamde ecosysteem productief te houden. Wat moet je nu als consument? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kweekvis. Er zijn er vele soorten van. Ook kun je kiezen voor niet bedreigde vissoorten (haring, makreel, meerval, sprot, en tilapia). Kies liever niet voor de wilde ernstig bedreigde soorten (gamba, heek, kabeljauw, paling, roodbaars, schol, tarbot, tong, tonijn, zeeduivel, zeewolf, zwaardvis). Je moet het natuurlijk zelf weten, maar het kan geen kwaad om te weten wat er nu precies wordt bedoeld met duurzame vis.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug