Daikon

daikon (3K)

Daikon (Raphanus sativus var. niger) is een Japans hybrideras van de rammenas.
Deze (reuzen) radijs ziet eruit als een grote witte wortel. De plant groeit zowel bovengronds als ondergronds veel sterker uit dan de gewone rettich. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30 - 50 cm. De daikon wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. De daikon is iets milder van smaak dan andere radijssoorten en kan geraspt worden gebruikt in salades of als garnering. Daikon behoort tot de familie van de kruisbloemigen en wordt, net zoals bij radijs, raap en rammenas, voor de wortel geteeld. Omwille van de vruchtwisseling wordt de plant echter bij de koolgewassen gerekend.
In China worden ze al verbruikt sedert 400 voor Christus en in Azië wordt er nog altijd zo'n 20 miljoen ton per jaar van geproduceerd. Het is dan ook één van de populairste groenten in de Aziatische keuken. Deze reinigende en vochtafdrijvende groente bevordert de spijsvertering. In misosoep helpt het een kater weg te werken. Altijd wel nuttig om te weten.
Daikon kan u 1 - 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Ook een aangesneden stuk kan u bewaren, mits het aangesneden deel afgedekt wordt met folie. Om voosheid te vermijden, draait u best het loof af zodat er minder verdamping is. Op tafel is deze groente geliefd als ze geraspt wordt en gemengd met yoghurt / platte kaas en verse peterselie.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug