Dadels

Dadels zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Meestal worden de verse dadels uit Israel gehaald in een ingevroren toestand. De gedroogde dadels halen we voornamelijk uit Irak en Tunesi├ź. Verse dadels zijn minder zoet dan gedroogde. Deze laatste worden veel in december verkocht. Je kunt er namelijk hele lekkere hapjes mee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dadel, omwikkeld met een plakje spek? Dit wordt even in de koekenpan gebakken tot het spek knapperig is en de dadel warm en zacht. Een heerlijke warme traktatie na een wandeling in de kou. Dadels behoren tot de familie van de palmboomachtigen. Al 3000 jaar voor onze jaartelling werd de vrucht gegeten en gewaardeerd door nomaden. Zij noemden de gedroogde dadel 'het brood van de woestijn' omdat het belangrijke voedingswaarden had. De ge├»mporteerde dadels uit Israel worden in september en oktober geoogst. Dan wordt de vrucht gewassen en ingevroren voor de reis naar Europese landen. Je kunt in Nederland niet snel verse dadels vinden. Ze zijn zeer bederfelijk. Ontdooide dadels zijn niet langer dan 2 dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogde dadels kun je lang bewaren tot ze echt gaan uitdrogen en versuikeren. Dan zijn ze niet lekker meer. Haal voor gebruik de pit uit de vrucht door de vrucht aan een zijde in de lengte open te snijden. Je kunt het schilletje eten, maar hij kan er ook makkelijk worden afgepeld. Vul dadels met een zachte kaas en je hebt al een heerlijke snack. Of serveer hem zoals hierboven is beschreven. Heerlijk met een glaasje droge sherry. Je kunt ze ook culinair verwerken in een gehaktschotel, fruitsalade, in een cakemix of als extra vulling in de appeltaart.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug