Curry

Een curry is een gerecht wat we vooral kennen uit de Aziatische keuken. De Indiase curry is misschien de bekendste, maar er zijn zoveel meer landen die een curry als specialiteit hebben. Laat je door het woord curry niet misleiden. Het heeft niet te maken met de gele specerij kerrie. Het woord .curry' duidt op de bereidingswijze. Het is afgeleid van het woord .kari', een woord uit het Tamil. Het betekent .veel saus'. En dat is wat een curry is, een gerecht met veel saus. Tegenwoordig spreken we over curry. Het woord kari is door de Engelsen, die de gerechten leerden kennen tijdens hun koloniale bewind, verbasterd tot curry. Zij namen niet alleen de recepten mee naar Europa. Ook leerden we hier nieuwe specerijen kennen, waaronder de kerrie. De kerrie is een aftreksel van het originele garam masala. Deze wordt in India gebruikt voor het maken van de curry. Garam masala kan op verschillende manieren gemaakt worden. In India kent elke familie een eigen bereiding. Het is een mengsel van meerdere specerijen die samen verpulverd worden. Op het platteland doen ze dat op een granieten steen. De kruiden worden bedruppeld met water. De specerijen worden zo doende een pasta. Wie zelf een garam masala wil maken, kan gebruik maken van een vijzel. In plaats van water kan men olie gebruiken. In de curry hoort ook kokosmelk en bij voorkeur zo vers mogelijk, dus uit de kokosnoot. Je maakt hem zelf door heet water over vers geraspte kokosnoot te gieten. Laat dit intrekken en filter het door een doek. In Indonesië noemen ze de kokosmelk die op deze wijze is bereid .santen'. Verder gaat er in de curry vlees, uien, knoflook en andere specerijen, en eventueel nog groenten als tomaat en wortel.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug