Cupcakes, zo lukken ze altijd

Het is een ware rage geworden, het bakken van cupcakes. Lukt het je niet altijd mooie cupcakes te bakken, dan heb je waarschijnlijk wat aan de volgende tips. Maak het jezelf makkelijk en kies voor een cakebeslag uit een pak. Zorg ervoor dat je de ingrediënten goed mixt, maar ga er niet te lang mee door. Heb je het mengsel te lang gemixt, dan ontstaat er kans dat je cupcakes erg compact en zwaar uit de oven komen. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat mixen. Zo zullen de ingrediënten zich beter met elkaar laten mengen. Het vullen van de muffinvormpjes of het muffinblik is een belangrijke zaak. Vul de vakjes van het muffinblik voor de helt tot ⅔ met het beslag en houd je aan de op de verpakking aangegeven tijd. Als je ze met teveel beslag vult, wordt het een plakkerige bende. Vul je ze met te weinig beslag, dan krijg je te kleine cupcakes die eruit zien alsof ze niet goed genoeg zijn gerezen.   Het muffinblik heeft een glimmende laag en voelt wat zwaar aan. Het eruit halen van de muffins gaat makkelijker als je in de vakjes vormpjes van een muffinblik papieren of aluminium cupcakevormpjes plaatst en daar het beslag in doet. Dat geldt ook voor muffinblikken met een anti aanbaklaag of een siliconen muffinvorm. Bak de cupcakes op de aangegeven temperatuur, maar verwarm de oven minimaal 10 minuten voor. Je kunt met een cake tester controleren of de cupcakes gaar zijn. Steek de tester in het midden van de cake. Als de tester er schoon en droog uit komt, is de cupcake klaar. Als de tester nat en kleverig uit de cake komt, zal de baktijd nog iets verlengd moeten worden. Cupcakes zijn op de dag dat ze gebakken zijn het aller-lekkerst. Je kunt de cupcakes in een luchtdichte verpakking (ongedecoreerd) 3 maanden in de vriezer bewaren.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug