Cornedbeef

cornedbeef (1K)

Cornedbeef is ingeblikt vlees. Het vlees is afkomstig van het rund. Om het vlees langer houdbaar te maken, werd het in stukken in grote potten bewaard en bedekt met grove korrels steenzout. Corned verwijst naar het zout. Corn betekent: kleine, harde korrel. Met ruw zout is het mogelijk meer vocht te ontrekken aan het vlees. Dit maakt het vlees minder ontvankelijk voor bacteriƫn. Oorspronkelijk komt de cornedbeef uit Ierland, maar het zou ook een Joods gerecht zijn. Het ruwe zout onttrekt namelijk naast vocht ook bloed aan het vlees. Dat maakt het vlees koosjer. Cornedbeef wordt nog steeds gemaakt en veel gebruikt als broodbeleg en in warme bereidingen, waaronder macaroni. Het product wordt gemaakt van rundvlees. Zenen en pezen worden er uit verwijderd. Het vlees wordt gekruid met kardemom, foelie en zout. Het wordt 12 uur gegaard en vermengd met de kruiden en gelatine. Het wordt overigens niet meer behandeld met het grove zout omdat de kleur van het vlees daardoor onaantrekkelijk bruin of grijs wordt. In plaats daarvan dompelt men het vlees in een bad dat voor 10 procent bestaat uit zout en natriumnitraat. Althans wat de massaproductie betreft. Er zijn altijd nog slagers die het op een ambachtelijke manier doen. In Nederland kun je cornedbeef in de supermarkt kopen. Meestal zit het dan in een blikje met bijgeleverde opener. Bij de slager kun je cornedbeef in plakjes gesneden als vleeswaar kopen. In Amerika verkopen ze rundvlees in een oplossing van pekel en kruiden, verpakt in een plastic zak als cornedbeef. Maar er is ook een gerookte variant en een cornedbeef die gebraden wordt in de oven. De gerookte cornedbeef heet pastrami en dat is voor veel Amerikanen een geliefd broodbeleg. In landen waar ze St. Patricks Day vieren, hoort cornedbeef traditioneel bij de maaltijd.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug