Citroen

citroen3 (3K)

Veelzijdig te gebruiken: in een taart, de schil als zeste, de inhoud in uw thee of ook inzetbaar bij het maken van vlierbloesemsiroop.
Neem hiervoor:

30 - 40 bloemschermen
1 - 2 citroenen
1 grapefruit
1 kg suiker
40 g citroenzuur
2 kaneelstokjes

Kijk de bloemschermen na op beestjes. Spoel de bloemen niet af omdat u dan ook het stuifmeel wegspoelt, wat het aroma geeft. Snij citroen en grapefruit in schijfjes. Doe de bloemschermen met het fruit in de pan en giet er 1,5 liter kokend water op. Voeg suiker, citroenzuur en kaneel toe. Roer alles goed door. Zet de pan met een deksel erop koel en donker weg. Laat 3 dagen rusten, wel af en toe roeren. Zeef het mengsel en giet de siroop in de flessen.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Gebruik van citroen
Een citroen is een citrusvrucht. Ze is zuur van smaak. Voor sommigen is de citroen te zuur om zo op te eten. De kleur van de citroen is geel. De citroen wordt vooral gebruikt om haar sap en de schil (als rasp). Bij het kopen dient men er op te letten dat de citroen stevig is een mooie, gave schil heeft. Citroenen kunnen wekenlang bewaard worden in het groentevak van de koelkast. Zo verliest ze haar sappigheid niet. Reeds versneden citroen kan het best met het snijvlak naar boven zonder verpakking bewaard worden. (Ze vormt zelf een laagje wat uitdrogen voorkomt). De citroen heeft veel sap. Het sap wordt gebruikt voor bereiding van dranken en sauzen. Ook wordt het sap gebruikt om het verkleuren van groenten en fruit tegen te gaan. De citroenschil wordt veel geraspt gebruikt voor verschillende gerechten. Citroen is een veelgebruikte smaakmaker voor cake en gebak. Uit de schil van de citroen wordt een etherische olie gebruikt die veel wordt verwerkt in parfum, cosmetica, limonade en snoep. Citroenpartjes in je drankje houdt vliegjes of andere insecten op afstand.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug