Chorizo

chorizo2 (4K)

De chorizo is misschien wel de meest populaire en meest bekende Spaanse chorizo. Het verrijkt de traditionele gerechten met aardappelen, linzen en bonen, alsook bocadillos of tapas. De recepten zijn meestal uit het noorden van Spanje, in Rioja, waar veel peper wordt geteeld in Castilla y León, met zijn vele peulvruchten, van Pamplona in Navarra, waar de beroemde Bocata de chorizo werd uitgevonden, gevoed de generaties van kinderen. Momenteel is het er een van ten minste 16 verschillende soorten. Ze komen in alle soorten voor, hard en zacht, rijk en mager, mild en kruidig, bijvoorbeeld, in plaats van uitsluitend uit varkensvlees en kalfsvlees met een aandeel. De chorizo - soms zes tot twaalf centimeter lang, soms als een ring, soms als worstjes - wordt opgehangen in speciale droogkamers, waar ze krimpt en de smaak wordt daardoor versterkt. De chorizo kan vers gegeten worden, luchtgedroogd, gerookt, gebakken, gegrild of gemarineerd. Typisch is de kenmerkende pepersmaak. Dat betekent dan ook dat vóór de ontdekking van Amerika er geen chorizo was, want zonder paprika geen chorizo. Er wordt aangenomen dat de paprika's met de conquistadores aangekomen zijn in het land Extremadura, waar monniken het zaad uitzaaiden en uit het gedroogde vlees van de peulen de "rode peper" vervaardigden, waarmee de worstjes pikant werden gemaakt. Het is veelzeggend dat de meeste van de beste paprika uit La Vera komt in de zuidwestelijke provincie waar de "Pimentón" wordt gerookt boven eikenhout. Spaanse pepers en worsten zijn op het moment "in". Vooral Angelsaksische koks hebben de worst 'geadopteert': Nigella Lawson heeft ze een paar jaar geleden met coquilles geserveerd, Gordon Ramsey toonde aan piloten van de Royal Air Force hoe ze chorizo kunnen combineren met bacalao (kabeljauw), en Jamie Oliver had geen enkel probleem, deze rode worst, gebakken, in een tomatensalade te doen - en ook in de paella smaakt ze echt goed, net zoals een recept op zijn website laat zien. Zelfs guru Wolfram Siebeck vond het jammer dat het uitgebakken rode vet niet wordt gebruikt als kruid in een salade, en ook Tim Malzer presenteert in zijn boek, "Born 2 Cook" roodbaars met chorizostukjes.

Bron: NN

Terug