Het Chinese Nieuwjaar

Het Chinese Nieuwjaar begint niet op 1 januari, zoals velen waarschijnlijk wel weten. Chinees Nieuwjaar wordt ook het Lentefeest genoemd, of het Lentefestival. Het is de belangrijkste feestdag voor niet alleen de Chinezen, maar ook andere Aziaten. Reden om eens de culinaire tradities van het Chinese Nieuwjaar onder de loep te nemen. Een van de vele tradities is het vullen van een grote schaal met hapjes die symbool staan voor van alles. De schaal in het midden van de kamer zetten, staat voor een aanstaand jaar waarin er voldoende voedsel zal zijn. De schaal is traditioneel gevuld met Kok Chai koekjes. Dit zijn koekjes in de vorm van een halve maan, gemaakt van in de olie gebakken deeg met een vulling van suiker, pinda's en kokos. De koekjes symboliseren de wens om veel kinderen en kleinkinderen in huis te hebben. Daarnaast is de schaal gevuld met Siu How Chow, gebakken rijstmeelballetjes met een laagje sesamzaadjes.   Het staat symbool voor blijheid en geluk. De financiële voorspoed kan maar niet genoeg gewenst worden. Vandaar dat de schaal ook nog eens gevuld wordt met Chin Toui, gebakken rijstmeelbol. Het lijkt op een oliebol, maar zonder vulling. Vroeger deed men er een muntje in, maar tegenwoordig niet meer. Tai-Kah is de Chinese naam voor mandarijn. Kah betekent letterlijk vertaald: groot geluk. De schaal wordt ook gevuld met pitten. De rode pitten van de meloen (Kwa-Tji) symboliseren geluk op financieel gebied. Lotuspitten (omhuld met suiker) moeten zorgen voor de geboorte van een jongen. Vroeger werden vooral jongens als belangrijk voor het nageslacht gezien. Zij zorgden voor voortzetting van de stamboom. Meisjes waren niet zo interessant, ze werden slechts gezien als een middel voor de voortplanting. Maar het huwelijk is wel belangrijk. Een gekookte, gesuikerde lotuswortel staat symbool hiervoor.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug