Cajun koken

Waar komt dat vandaan en hoe zit het. Omdat familie in New Orleans woonden ben ik in aanraking gekomen met het Cajun koken en heb ik het genoegen mogen hebben om Paul Prudhomme tijdens zijn bezoek aan Nederland te mogen assisteren tijdens zijn bezoek aan Nederland. Ik heb daar heel wat van op gestoken en dat wil ik graag met U delen. In Louisiana wonen al eeuwenlang de Cajuns.
Deze Cajuns zijn oorspronkelijk Franse landverhuizers uit de omgeving van Marseille. Zij vestigden zich in Acadia, het huidige Canada. De naam Cajuns is een verbastering van Acadians. In conflict gekomen met de protestanten Engelsen vluchten zij naar het zuiden en kwamen terecht in het Frans georiënteerde Louisiana. Daar kwamen zij in aanraking met Creolen en de inheemse bevolking, Choctaw-Indianen. Uit deze smeltkroes is de nu bekende Cajuncultuur ontstaan met eigen muziek, eigen taal (veel verbasterde Franse woorden) en een eigen keuken.
  Cajunkoken bestaat uit de Franse erfenis vermengd met de cultuur van de inheemse Choctaws en de uit Afrika afkomstige negers. De Cajunkeuken is pittig en heeft een smaakrijkdom die ongeëvenaard is. De keuken kent veel verrassende onverwachte combinaties. Zo wordt naast zuur zoet gebruikt, naast zout pikant en naast heet zoet. Vlees en vis worden soms samen in een gerecht verwerkt. Speciale apparatuur heeft U niet nodig in de keuken.

Lagniappe: spreek uit langjappie, is ook zo'n oud gebruik. Letterlijk betekent dit iets extra's, b.v. de dertiende oester in het dozijn, denk daaraan als U gasten heeft.
Kruiden: overal (nou ja bijna) komen kruiden aan te pas, kruidenmengsels voor Cajun Seasoning en Blackened Seasoning, deze zijn kant en klaar te koop, maar kunnen ook zelf bereid worden.

Bron: Gerard Massalt in NL.Culinair

Terug