Buikspek, de drie P’s

Buikspek, de drie P’s

De (onder)buik van het varken vormt een mooi en smakelijk onderstel. Van de buik komt het buikspek, waarvan bijvoorbeeld ook de speklap gesneden wordt of waar gedroogd en gezouten) ontbijtspek van gemaakt kan worden. Buikspek is er meer of minder doorregen. Oftewel: de verhouding tussen het vet en het vlees kan (sterk) variëren. Als het vrijwel alleen maar vet is, heet het vetspek. Best logisch.
Pork Belly
Buikspek biedt veel lekkere mogelijkheden door het als groter stuk te pekelen of te kruiden en – in de oven – te bereiden. Omdat het sappig en vettig is, geeft het bijzonder veel smaak. Buikspek is steeds wat vaker in varianten op trendy menukaarten terug te zien, bijvoorbeeld onder de (hippere) Amerikaanse naam ‘pork belly’.
Zie verder ons recept speklappen Chinese kool en tauge en het recept voor pork belly van Simones Kitchen.
Porchetta
Een mooie specialiteit met buikspek is de Italiaanse klassieker porchetta. Het is een gerecht waarbij een flink stuk buikspek wordt voorzien of ingewreven met (veel) mediterrane kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano, knoflook, pepertjes, laurier en besprenkeld met wat citroensap. Het stuk buikspek wordt opgerold en gebonden met keukentouw en gaat een paar uur op een temperatuur van 60 à 70 graden in de oven. Het wordt vervolgens in plakjes afgesneden en geserveerd.
Pancetta
Een misverstand is het dat bacon ook van buikspek zou worden gemaakt. Bacon is een bereiding van de rugfilet en het rugspek van het varken en valt, na het pekelen en het drogen, als vleesbereiding feitelijk onder de vleeswaren.
De Italiaanse variant, de pancetta, wordt wél gemaakt van het buikspek. De bereiding van dit ‘Italian bacon’ onderscheidt zich – naast het drogen en rijpen – met name door het toevoegen van mediterrane kruiden zoals rozemarijn, venkel, oregano en knoflook.
Hakkepeter
Een bijzonder (maar vergeten) varkensvleesgerecht dat gemaakt wordt met buikspek is hakkepeter. Het is een combinatie van gehakt buikspek, gehakte hamlappen en een vers kruidenmengsel met onder meer folie, majoraan, bieslook. Het is één van de zeldzame gerechten met rauw varkensvlees en moet zo vers mogelijk worden geconsumeerd.
Lees verder over Spek & Vet
Spek wordt uiteraard geassocieerd met vet en daarmee met de gezondheid.
Lees hier onze feiten over Vetten & Smaak en verdere achtergrondinfo over Vetten & Volksgezondheid.

Bron: Vlees.nl

Terug