Brood, daar zit wat in

Het assortiment broden wordt ieder jaar meer uitgebreid met nieuwe broodsoorten. Je kunt niet alleen kiezen uit wit, bruin of volkoren. Er is ook keuze in brood met minder zout of minder koolhydraten. Aan de kleur kun je overigens vaak niet eens zien of het een echt volkorenbrood betreft. Volkorenbrood hoeft namelijk niet per se donkerbruin van kleur te zijn, er zijn ook lichte volkorenbroden. Veel bakkers hebben voor het gemak er het 100 % Volkoren kenmerk aan gegeven, zodat je zeker weet of het een volkoren product betreft. Hoe gezond is nu eigenlijk volkorenbrood? De kleur van het brood zegt bijzonder weinig over de voedingswaarde ervan. Brood wordt gemaakt van bloem, volkoren meel of een combinatie hiervan. Bloem wordt gemaakt van het binnenste van een graankorrel. Voor volkoren meel wordt de hele graankorrel vermalen. De meeste voedingswaarde zit in de kiem en in de zemel, het buitenste laagje van de korrel. Hoe meer volkoren meel is gebruikt, hoe gezonder het brood is. Witbrood wordt gemaakt van bloem. Daarom is witbrood minder gezond. Het heeft minder voedingswaarde in vergelijking met bruinbrood of tarwebrood. Bruinbrood en tarwebrood worden gemaakt van bloem en volkoren meel. Dit brood heeft dus meer voedingsstoffen dan witbrood. Voor het bakken van meergranen brood, gebruikt de bakker het meel van verschillende graansoorten, bijvoorbeeld tarwe, maïs en/of rogge. De voedingswaarde van meergranen brood kan verschillen omdat het graan wat gebruikt wordt in voedingswaarde verschilt. Daarnaast hangt het er maar net van af of de bakker ook bloem aan het meel heeft toegevoegd. Veel meergranen broden hebben namelijk bloem als basis. Volkorenbrood wordt helemaal gemaakt van het meel van de hele tarwekorrel. Dat kun je nu als consument dus checken aan de hand van het 100 % volkoren label. In dit brood zitten alle voedingstoffen uit de kiem en de zemel. Heel gezond dus.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug