Brioche Vendéenne

Brioche Vendéenne

Wat maakt een brioche Vendéenne? Het is een goudkleurig gevlochten broodje in een ronde, ovale vorm, gemaakt van een deeg dat rijk is aan suiker en eieren in een perfecte balans van boter ofwel van alcohol, vanille of oranjebloesem. Geaccepteerde alcoholen zijn eau-de-vie, rum of cognac. Het interieur wordt gekenmerkt door een consequente gouden kruimel (de zachte binnenkant van het brood) in een honingraatmotief vorm, met een luchtig smelt-in-uw-mond textuur. Om te kunnen worden beschouwd als een echte Brioche Vendéenne, moet het deeg altijd vers gemaakt zijn en kan nooit worden bevroren. Zodra het deeg met de ingrediënten uit de erkende geografische regio handgekneed is, moet het minimaal 4 uur rijzen bij omgevingstemperatuur of ten minste 24 uur bij een lage temperatuur. Het doel van dit lange fermentatieproces genaamd 'pousse' is tweeledig: de ontwikkeling van specifieke aroma's en de productie van kooldioxide, dat het onderscheidende luchtige kruim creëert. Deze twee kenmerken zijn wat de Brioche Vendéenne van andere soorten brioche te onderscheidt. Het deeg wordt vervolgens met de hand gevlochten en geborsteld met eiwit. Het deeg wordt in een tunneloven gebakken bij een lage temperatuur gedurende 20 - 45 minuten, afhankelijk van de voorkeurwarmte.

Bron: French Food In The Us

Terug