Brickdeeg

Brickdeeg (Tunesie: malsouka)
Doorzichtige deegvelletjes, die zeer moeilijk zelf te maken zijn, maar wel te koop zijn in speciaalwinkels.
Over dit product is veel verwarring en wordt te pas en te onpas gebruikt. Is vergelijkbaar met wontonvellen (China).
Ook wel vergeleken met filodeeg (phillodeeg), maar dat is niet terecht.
Filodeeg heeft meer een struktuur van bladerdeeg terwijl brickdeeg meer weg heeft van een glad glutendeeg.
Het deeg is in vellen te koop bij een toko.
U kunt het evt. vervangen door vellen filodeeg of wontonvellen. Deze flinterdunne lapjes deeg worden veel in de Chinese keuken gebruikt.
In een Chinees kookboek kunt u waarschijnlijk wel een recept vinden hoe u dit zelf moet maken.
Brik of brique(= letterlijk baksteen) deeg wordt gebruikt voor lekkere hartige hapjes uit de Noord-Afrikaanse (m.n. Tunesië) keuken.
Brickdeeg wordt gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel, en filodeeg van gewone witte bloem.
Je kunt het verschil ook heel duidelijk zien: brickdeeg is niet zo compact als filodeeg.
Je gebruikt ze overigens wel min of meer op dezelfde manier.
Houd de vellen deeg die je nog niet gebruikt hebt onder een vochtige theedoek om te voorkomen dat het tere deeg uitdroogt.

Bron: Peter

Terug