BBQ - De brandstof

Heb je vlees dat kort en direct gegrilld moet worden, dan is het verschil tussen een 'gewone' barbecue met bijvoorbeeld houtskool en een gasbarbecue minimaal. Gaat het echter om vlees dat indirect bereidt wordt, dan merk je smaakverschil en mis je de klassieke bbq-smaak.

Briketten
Briketten zijn geschikt om indirect mee te barbecue├źn. Ze hebben een langzame ontbranding, maar branden langer dan houtskool. Wist je overigens dat briketten gemaakt zijn van houtskool en vochtig ma├»smeel?

Houtskool
Houtskool heeft een snelle ontbranding. Het nadeel is dat de brandingstermijn vrij kort is. Na zo'n 100 tot 140 minuten neemt de temperatuur af en zijn er nieuwe kooltjes nodig.


Kokos
De nieuwe brandstof is kokos. De voordelen op een rij: je hebt er minder van nodig, geen last van asdeeltjes en weinig of geen vlammen bij druppelend vet. Met low & slow bereiding gaan de kokosbrikketten tot wel vijf uur mee. De briketten zijn ook goed te gebruiken in combinatie met rookhout. En niet geheel onbelangrijk: het is gemaakt van kokosschil, een afvalproduct dat anders vernietigd wordt.
Kortom, een aanrader.

Tip
Wil je extra smaak toevoegen?
Probeer dan ook eens het vlees te roken met houtsnippers. Ze zijn te krijgen in allerlei smaken: van pecan tot sering.

Bron: Natuurvlees

Terug