Borrelhapjes

Als de feestdagen weer voor de deur staan en als je mensen uitnodigt voor een borrel, wil je wellicht extra aandacht besteden aan de borrelhapjes ofwel het bittergarnituur. Of je het nu borrelhapjes of bittergarnituur noemt, het is hetzelfde en het betreft bij beide benamingen warme en/of koude hapjes die een drankje begeleiden. De hapjes moeten daarbij zo klein zijn dat ze in één of twee hapjes gegeten kunnen worden. Je kunt voor het gemak kiezen en wat bitterballen in de frituur gooien, maar het blijft natuurlijk gewoon veel leuker om zelf lekkere hapjes te maken. De basis van borrelhapjes kunnen bestaan uit blokjes kaas, plakjes worst en andere vleeswaren, (stok)brood, crackers en toastjes. Als je crackers en broodjes als ondergrond gebruikt, moet je er aan denken dat het vocht in de producten waarmee je ze wilt beleggen in het brood kan trekken. Bereid deze dus vlak voor het serveren. Dien hapjes uit de frituur echter niet te snel op. Je wilt niet dat de gasten zich verbranden. Bovendien loop je het risico dat de gasten ze niet eten of zo lang laten staan dat ze te koud worden. Wacht dus even tot ze op een goede temperatuur zijn en deel ze dan uit. Serveer de snacks uit de frituur altijd met een servetje. Warme hapjes kunnen bitterballen zijn of kipnuggets. Maar je kunt ook denken aan warme hapjes uit de oven of de magnetron, bijvoorbeeld gehaktballetjes of knakworstjes (in bladerdeeg). De garnering mag niet overheersen en dus spaarzaam worden gebruikt. Gebruik alleen garnering die de smaak van het hapje niet overheerst, maar accentueert. Voor het mooie mag het extra kleur aan het hapje geven. Je kunt kiezen uit kruiden, rauwe groenten, figuurtjes die je bijvoorbeeld kunt steken uit worst of kaas. Ook kun je denken aan gespoten garnering, bijvoorbeeld mayonaise of kwark. Je kunt ook vleeswaren vullen met augurken, komkommerreepjes, asperges. Kaasblokjes kun je garneren met mandarijntjes uit blik, radijsjes, meloenbolletjes, zilveruitjes en olijven.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug