Boerenkool

boerenkool (3K)

Boerenkool (Brassica oleracea convar.acephala var.sabellica) is de meest oorspronkelijke koolsoort en leunt dan ook nauw aan bij wilde kool.
Boerenkool werd vroeger gezien als inferieur eten. Het was dan ook vooral kost voor de boeren. Vandaar de (in dat opzicht inmiddels achterhaalde) naam. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk "chou frisée" genoemd (= kool met krulletjes). De groente boerenkool is in onze contreien al terug te vinden in kookboeken van rond 1661. De aardappel werd toen nog niet gebruikt, wél werd er op de kool een worst gelegd, het leek dus al best op de stamppot die we nu kennen. Volgens diverse internetsites is de groente een uitstekende bron van calcium, mangaan, b├Ętacaroteen (provitamine A) en vitamines B6 en C. Ze is rijk aan magnesium, ijzer, koper en vitamines B1 en B2. We vinden in boerenkool ook fosfor, eiwit, vitamine B3, foliumzuur, zink en omega-3-vetzuren. Hierbij komt nog dat de calcium uit boerenkool voor 50% wordt opgenomen door het lichaam - meer dan bij melk, waar dat maar 30% is.
Volgens velen is boerenkool het lekkerst als er de nachtvorst over heen is geweest. Zetmeel in de kool wordt door vorst omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak enigszins zoeter wordt. Als het nog niet gevroren heeft, kunt u dit ook zelf regelen door de boerenkool een nacht in de diepvriezer te leggen. Veel langer is niet aan te raden. Bewaar verse boerenkool enkele dagen in de koelkast of in een koele, donkere kelder. Maak de boerenkool op de volgende manier schoon: Rits de bladeren van de stronk, was ze grondig en snijd ze klein. Houd er rekening mee dat de groente slinkt tijdens het koken. Een goed alternatief voor echt koken is stomen met slechts een klein beetje water. Maar ook gewoon licht gebakken in een pan met wat olijfolie is boerenkool erg smakelijk. Volgende toevoegingen zijn naast zout erg geschikt om boerenkool extra smaak te geven en meer diversiteit in uw gerechten te creëren: olijfolie, wat vers citroensap, een beetje sesamolie, een vleugje nootmuskaat of kaneel, een duimpje karwijzaad of heerlijke geroosterde pijnboompitten.

Bron: De Wassende Maan


Boerenkool is een typische wintergroente. Er wordt de oer-Hollandse boerenkoolstamppot mee gemaakt. Traditioneel wordt deze stamppot gemaakt in één pan waarin aardappelen en fijngesneden boerenkool samen worden gaargekookt. De groenten worden uitgelekt en door elkaar gestampt. Er worden voor de smaak wat kruiden (zout, peper, nootmuskaat, eventueel schepje mosterd) aan toegevoegd. De stamppot komt op tafel met een dampende rookworst. Op de bereiding van een boerenkoolstamppot bestaan honderden variaties. Je kunt echter veel meer met boerenkool. Gebruik hem eens als groente door een wintermacaroni met ui en shoarmavlees. Je kunt boerenkool ook roerbakken met ui, tomaat, groene paprika en rundvlees. Schep er tot slot naar smaak wat sambal door. Dit smaakt heerlijk bij witte rijst. De structuur van boerenkool is erg geschikt om te roerbakken. Boerenkool combineert goed met andere groene groenten en tomaten. Je moet het wel even durven. De smaak komt nog beter tot zijn recht als je wat pittige kruiden gebruikt, bijvoorbeeld chilipeper. Wanneer je een krop boerenkool koopt, kun je de bladeren gebruiken om te vullen met een vleesmengsel, bijvoorbeeld gehakt. Blancheer de bladen even kort, zodat ze makkelijker met keukentouw tot pakketjes kunnen worden gevouwen. Andere smakelijke variaties met boerenkool zijn ovenschotels. Probeer hem eens in een lasagne. Boerenkool ligt nu erg goedkoop in de schappen van de supermarkt. Je kunt hem ook voorverpakt krijgen. Hij is dan al panklaar. Bewaar de boerenkool niet te lang maar gebruik hem zo snel mogelijk, zeker als je een voorgesneden pak hebt gekocht. De boerenkool is nu volop verkrijgbaar. Net als met spruitjes (ook een koolsoort) is de smaak van de boerenkool iets zoeter als de groente de vorst heeft meegemaakt. Het zetmeel in de kool wordt door de vorst omgezet in suikers. Dit veroorzaakt de zoetere smaak.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug