Bloemkool - I

bloemkool (2K)

Bloemkool (Brassica oleracea var botrytis subvar cauliflora) hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie. Het eetbare deel van de bloemkool is de witte bloem die eigenlijk geel wordt tenzij de teler de bloem bedekt met bladeren zodra deze zichtbaar wordt. Naast de witte bloemkool bestaan er ook lichtgroene, donkergroene en paarse rassen. Bloemkool bevat relatief veel vitamine C, foliumzuur, vezel, vitamine B6, tryptofaan, omega - 3 vetzuren, vitamine B5, kalium, vitamine B1, B2, B3 en magnesium. Verder houdt bloemkool de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Bij het koken kunnen zwavelverbindingen vrij komen die voor een typische geur zorgen. Om dit te voorkomen moet de kool kort koken. Met een scheutje citroensap tijdens het koken blijft de bloemkool mooi wit. Ook de steel en de bladeren van de bloemkool zijn eetbaar en goed te gebruiken in een soep. Bloemkool kan het beste bewaard worden in de koelkast in een plastic of papieren zak. De kool kan een week worden bewaard.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Bloemkool - II

De bloemkool lijkt een typisch Hollandse groente. Dat komt omdat de bloemkool in Nederland heel veel wordt gegeten. De bloemkool heeft haar naam te danken aan het feit dat er uit de bloemkool stengeltjes groeien waaruit witte bloemetjes groeien. Omdat we de bloemkool willen eten, wordt deze echter voordat dat kan gebeuren, geoogst. Een normale bloemkool is groot genoeg voor vier personen. Tegenwoordig vind je ook kleine bloemkolen die geschikt zijn voor één tot twee personen. Als je van makkelijk houdt, koop je kant-en-klaar gesneden bloemkool. De bloemkool uit de supermarkt heeft nauwelijks last van ongedierte. Je kunt de roosjes van de kool snijden en deze in water ongeveer tien tot vijftien minuten koken. Biologische bloemkool wordt schoon als je de kool in stukjes gesneden een uurtje in zout water laat liggen. Bloemkool is een veelzijdige groentesoort. Je kunt hem op vele manieren bereiden. Je kunt hem gebruiken als snack met een dipsausje. Het is een geschikte groente om te dippen bij de kaasfondue. Je kunt hem traditioneel koken en opdienen met een romige witte saus of kaassaus, maar je kunt hem ook gratineren met kaas of paneermeel. Bloemkool smaakt heerlijk in curry-gerechten en in fijne stukjes gesneden past hij prima in een wokgerecht. Bloemkool is een bijgerecht voor pasta, rijst en aardappelen en past bij alle vlees- en vissoorten. Veel mensen storen zich aan de bloemkoollucht die na het koken redelijk lang in de keuken of huis blijft hangen. Door verhitting ontwikkelen zich bij de meeste koolsoorten zwavelverbindingen. Meestal gebeurt dit als je de kool te lang doorkookt. Er zijn ook een aantal tips die helpen de kool minder te laten ruiken. Voeg wat druppels citroensap aan het kookvocht toe of leg er een oud (hard) broodkapje bij. Je kunt ook wat olie aan het kookwater toevoegen.

Bron: Culinaire Nieuwsbrief

Terug