Blind bakken

Blind bakken betekent een taartbodem voorbakken met een tijdelijke vulling erin. Voorbakken gebeurt om te zorgen dat het deeg knapperig blijft ondanks een natte vulling, denk aan fruit of quiches met ei. De bonen duwen het deeg naar beneden, zodat het tijdens het voorbakken niet te sterk rijst, anders kan straks de echte vulling er niet meer in. Doe het deeg in de vorm en prik de bodem in met een vork. Bedek het deeg met een vel bakpapier en vul de vorm met een kilo droge bonen. Witte bonen, bruine bonen, maakt niet uit. Hoe groter en steviger, hoe makkelijker, dus liever geen spliterwten. Het bakpapier is beslist noodzakelijk, anders bakken de bonen mee in de vulling en moet je ze er straks allemaal weer uitpeuteren. Zet de vorm een kwartier in de oven, til dan het papier inclusief de bonen eruit en deponeer het geheel even in een diep bord zodat de bonen weer af kunnen koelen. De kale bodem kan eventueel nog even een minuutje terug in de oven om op te drogen als hij er nat uitziet. Daarna kan de echte vulling erin. De afgekoelde bonen kunnen weer terug in het pak voor hergebruik tot in lengte van dagen. Voor de goede orde: de bonen zijn niet meer geschikt voor consumptie. Overigens zijn er in kookwinkels ook keramische bonen te koop.

Bron: Onno Kleyn & Karin Luiten

Terug