Bladerdeeg

Met bladerdeeg kun je veel kanten op. Het is een ideaal product om een snelle (hartige) taart, snack of gebak te maken. Bladerdeeg wordt ook wel korstdeeg genoemd. Het komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zou kunnen dat de Fransman Feuillet de uitvinder van het bladerdeeg is. Hij wordt vermeld in het eerste schrijven wat er over bladerdeeg is gevonden in een Frans kookwoordenboek uit 1850 (Dictionnaire Universel de Cuisine). Het is daarom dat de naam Feuillet in verband wordt gebracht met de Franse paté feuilleté (Frans voor bladerdeeg). Toch is bekend dat bladerdeeg afkomstig is uit een deeg dat al in de 17e eeuw werd gebruikt voor het maken van pastei en taartbodems. Dit was echter een uitvinding van de Spanjaarden en het leek verdacht veel op het deeg dat men daarvoor al gebruikt voor de Arabische baklava. Hiervoor werd het deeg in flinterdunne bladen uitgerold. Elk laagje werd voorzien van boter of olie. Dit opeengestapeld ging dan in de oven. Ons bladerdeeg, zoals wij het nu kennen, zou echter per ongeluk zijn uitgevonden door een banketbakker uit Toul. Deze had een leerjongen in dienst die Claude heette. De leerling vergat boter in het taartbeslag te doen. Gauw deed hij de boter alsnog tussen het deeg, zonder er verder iets mee te doen. Het deeg begon te golven tijdens het bakken. Dit bracht de banketbakker op ideeën en hij begon ermee te experimenteren. In ons geval zou het dus toch een Franse uitvinding kunnen zijn. Vandaag plukken wij de vruchten van deze uitvinding, want bladerdeeg wordt kant-en-klaar verkocht in de supermarkt. Je maakt er in een handomdraai appelflappen van of ander gebak. Met een hartige vulling kun je er snacks als saucijzenbroodjes mee maken.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug