Black Angus

Black Angus

In veel restaurants staat bij het rundvlees of bijvoorbeeld ook de hamburgers, dat het ‘Black Angus’ is. Dat is niet zozeer een speciaal soort vlees, maar wel een speciaal runderras, dat veel goed vlees geeft en in de markt dus staat voor extra kwaliteit.
Nederlands rundvlees komt voor het overgrote deel van melkkoeien van rassen zoals Fries-Hollands zwartbont en roodbont, MRIJ, Holsteiner e.a. Er zijn echter ook talloze runderrassen die specifiek voor het vlees gehouden worden. Bekende namen zijn onder meer de Limousin, de Hereford, de Galloway, de Charolais, de Lakenfelders, de Chianina of de Wagyu.
En dat is er dus de Black Angus, wat de bekendste telg is van het ras dat feitelijk de Aberdeen Angus heet en onder meer een rode en een zwarte variant heeft.
De Aberdeen (Black) Angus staat bekend als een makkelijk dier met een goed karakter. De moeder zal haar kalf nooit afstoten en met haar leven beschermen. Dat dan wel. De dieren worden ingezet voor begrazing van (Schotse) natuurgebieden en blijven dan de hele winter buiten, waar ze wel bijgevoerd worden.
Het zijn forse dieren, die tot 1.30 meter schofthoogte kunnen groeien en zeer stevige poten hebben. De Aberdeen (Black) Angus staat bekend om zijn heerlijke vlees met een optimale marmering. Als de Angus als vleesrund wordt gehouden en gevoed kan hij/zij dagelijks een groei van ongeveer 1150 gram doormaken.

Bron: Vlees.nl

Terug