Bewaartips groenten

Omdat we wel eens vragen krijgen van abonnees over hoe ze best hun groenten bewaren, geven we hier enkele tips. Als er loof aan zit, zoals bij wortelen en koolrabi, dan snij je dat er best meteen af. De meeste groenten bewaren het best in een geperforeerde plastiek zak in de groentelade van de koelkast. De plastiek zak verhindert dat ze uitdrogen en dus worden ze niet zo snel slap. Als je niet graag plastiek gebruikt, kan je de groenten ook in een vochtige keukenhanddoek wikkelen. Van radijsjes kan je het loof afsnijden en als dat nog fris groen is onmiddellijk in een soep verwerken. Heerlijk! De radijsjes zelf kunnen al meteen gewassen worden en in een plastiek bakje of glazen potje in de koelkast. Dan zijn ze grijpklaar voor de maaltijd.

Zeker alle bladgewassen zoals sla, selder, kervel, postelein, spinazie, warmoes, . . die zeer gevoelig zijn voor verdamping, maar ook rode bieten, rammenas, broccoli, bloemkool, boontjes en champignons bewaren beter in een plastiek zak in de koelkast. Asperges kunnen ook in een vochtige handdoek gerold worden om in de koelkast te bewaren.

 

Venkel, knolselder, koolrabi en prei kunnen onverpakt bewaard worden in de koelkast. Ze drogen immers minder snel uit.

Komkommer, paprika, courgette en aubergine bewaar je beter niet in de koelkast, maar op een koele en donkere plaats, best bij 13 °C. Paprika's gaan rotten bij te lage temperaturen. De symptomen van onderkoeling bij aubergine zijn bruine kroonbladeren en ingezonken bruine plekken op de schil. Wel best steeds afdekken tegen uitdroging. Bewaar ze niet samen met ethyleen-producerende vruchten zoals tomaten, appelen en citrusvruchten.

Tomaten moeten meestal nog een beetje rijpen en daar is de koelkast niet de geschikte plaats voor. Ze kunnen in de keuken liggen in een papieren zak of mandje.

Aardappelen: bewaar nooit aardappelen en uien samen, anders bederven de aardappelen. Om te voorkomen dat aardappelen gaan schieten, steek je een appel in de zak met aardappelen.

Bron: De Wassende Maan

Terug