Banaansoorten

Bananen horen tot de banaanachtigen en er zijn vele soorten en rassen. Wij kennen vooral het onderscheid tussen de fruitbanaan en de bakbanaan. De laatste kun je rauw niet eten. Fruitbananen worden geïmporteerd (voornamelijk uit Colombia, Panama en Ecuador) als ze nog groen zijn. Tijdens het transport begint het rijpingsproces. Een rijpe banaan heeft een gele kleur. Wanneer de banaan overrijp wordt, krijgt de schil zwartbruine vlekken. Naast de fruit- of dessertbananen zijn er de bakbanaan, rode banaan, appelbanaan, baby banaan en de golden banana. De fruitbanaan of dessertbanaan is lichtzoet van smaak. Het vruchtvlees verkleurt snel. Je kunt het verkleuren tegengaan door de schijfjes banaan met wat citroensap te besprenkelen. Bakbananen zijn geschikt om te koken of te bakken voor consumptie. Je kunt hem niet rauw eten door het hoge koolhydraatgehalte. De kleur van de schil van de bakbanaan is groen, geel of roodachtig. Deze banaan wordt veel gebruikt in tropische landen. Het eten van de bakbanaan daar kun je ongeveer vergelijken met het gebruik van onze aardappel. Bakbananen kun je rijp en onrijp bereiden. De kook- of baktijd neemt ongeveer een kwartier tot een half uur in beslag. De rode banaan heeft zijn naam te danken aan de kleur van de schil. Deze is groenrood tot rood. Het vruchtvlees heeft een crème kleur dat neigt naar lichtroze. De smaak van deze banaan is vergelijkbaar met de fruitbanaan. Je kunt deze banaan zowel rauw eten als bakken. Hij komt uit Indonesië. De appelbanaan heeft een friszoete smaak, vergelijkbaar met de smaak van een appel. Het is een kleine banaan met een dunne schil. Deze banaan rijpt snel en kleurt van groen naar geel. Je eet deze banaan puur. Deze banaan wordt aangevoerd uit Kenia en Brazilië. De babybanaan is het kleinste banaantje van alle soorten. Dit banaantje wordt ook wel rijstbanaan of pisang susu genoemd. Het heeft een hele zoete smaak. Ze wordt geïmporteerd uit Kenia en Thailand. Ten slotte is er de golden banana, een banaan uit Maleisië. Men noemt de banaan ook wel pisang mas. Het geelroze vruchtvlees van deze banaan heeft een aromatische, zoete smaak.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug