Bakken met kokosolie

Is bakken en braden in oliën en vetten eigenlijk wel gezond? Veel oliën en vetten worden door verhitting schadelijk als zij bij een bepaalde temperatuur van structuur veranderen. Hierdoor ontstaat oxidatie. Oxidatie kan schadelijke gevolgen opleveren voor hart en bloedvaten en lever en nieren. Gelukkig is er een grote keuze op het gebied van bakken en braden. Daar zitten ook gezonde oliën en vetten tussen. In de supermarkt kun je volop kiezen tussen speciale vetten en oliën die bedoeld zijn om mee te bakken. De meeste zijn echter niet goed voor je gezondheid om de hierboven vermelde reden. Plantaardige oliën zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, maar ook deze oliën oxideren als ze boven een bepaalde temperatuur verhit worden. Als je gaat bakken en braden, kun je het beste kiezen voor een olie of vet dat de minste kans loopt van   structuur te veranderen en dus het minste oxideert bij verhitting. Dat geldt bijvoorbeeld voor koudgeperste kokosolie. Er zijn (nog) niet veel supermarkten die kokosolie in de schappen hebben, maar bij de natuurvoedingswinkels zul je ze zeker aantreffen. Kies uitsluitend voor pure biologische extra vierge kokosolie. Deze is namelijk tijdens het productieproces niet verhit of bewerkt. Kokosolie stolt al bij een temperatuur van 28 graden en het is dus een boterachtige substantie als je het wilt gebruiken. Hoewel het kokosachtig ruikt, zul je denken dat je voeding naar kokos zal smaken. Dat is echter niet het geval, omdat de kokossmaak verdwijnt als je er eten mee bereidt. De smaken van je ingrediënten zullen snel de overhand krijgen, zeker als je niet meer dan 1 tot 2 theelepeltjes olie gebruikt en meer heb je ook niet nodig.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug