Azijn

We hebben het allemaal in onze keukenkast staan, maar het is lang niet bij iedereen bekend wat azijn nu precies is en wat je er allemaal mee kunt doen. Azijn is niet alleen verouderde wijn die op den duur zuur is gaan smaken. Azijn is een mix van azijnzuur en water. Het azijnzuur verspreidt de typische sterke geur. Je kunt azijn globaal onderverdelen in natuurazijn en vruchtenazijn en synthetische (kunst)azijn. Natuurazijn wordt ook brandewijnazijn genoemd. Het heeft een neutrale smaak. Het wordt gemaakt van suikers en water. Vruchtenazijn ontstaat door vruchtensap, bijvoorbeeld appelsap of druivensap, te laten gisten, zodat er alcohol ontstaat. Het wordt dus wijn. Door de wijn in aanraking te laten komen met lucht, zorgt de van nature aanwezige azijnzuurbacterie ervoor dat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.   Hieraan wordt vervolgens water toegevoegd, zodat je hem in de keuken kunt gebruiken in de bereiding van voeding. Het wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan salades, groenten en vlees. Deze vruchtenazijn is daarbij ook heel gezond, omdat het vol sporen, mineralen en zouten zit. Synthetische azijn, ook wel kunstazijn genoemd, wordt gemaakt op basis van synthetisch azijnzuur. Het is niet verwonderlijk dat deze bij langdurig gebruik niet goed is voor de gezondheid. Vroeger gebruikte men kunstazijn alleen om er groente in langer te bewaren. Azijn is overal populair en er zijn landen die hun eigen azijnspecialiteit hebben. Neem de Balsamico uit Italië bijvoorbeeld. En wie kent niet de Japanse rijstazijn. Azijn vormt ook een onmisbaar onderdeel van bekende sauzen, zoals ketchup, mosterd, chutney en vinaigrettes.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug