Aspic

Als het meezit, kan het in september en oktober buiten nog zo mooi zijn dat je nog snel een picknick kunt organiseren. Aspic is een gerecht waarbij ingrediënten in een gelatineverpakking worden bereid. Het is een makkelijk gerecht om mee naar buiten te nemen. Daarnaast is het ook nog eens iets anders en bijzonders voor bijvoorbeeld in je lunchbox. Je ziet de aspicgerechten niet zoveel meer op onze tafel, terwijl je er hele mooie en lekkere gerechten mee kunt maken. Het inpakken van groente, vlees en fruit werd in de middeleeuwen al gedaan. De koks hadden al toen al ontdekt dat je een bouillon kan inkoken tot er een geleiachtige substantie overblijft waar je etenswaren langer in kan bewaren. Door de doorzichtige structuur kan je zien welke etensresten er in zitten. Een gedetailleerd recept voor aspic is te vinden in de eerste receptenverzameling genaamd Le Viandier de Taillevent uit 1375. In de 18e eeuw werd vooral vis en gevogelte verwerkt in aspic. Later kwamen daar vele andere recepten bij. In de 20e eeuw was aspic erg geliefd bij de Amerikanen. Rond 1950 werd aspic veel verwerkt in voorgerechten. De gerechten werden daarbij steeds mooier gemaakt, opdat het kleine kunstwerkjes leken. Met kleurige ingrediĆ«nten als eieren, wortel en tomaat kun je zelf ook met weinig moeite iets bijzonders maken. Als je de plakjes wortel insnijdt tot sterretjes, ziet het er superfeestelijk uit. Als je geen zin of tijd hebt om zelf bouillon te maken en die te laten inkoken, kun je ook kiezen voor het gemak van de gelatine uit de supermarktschappen. De bereiding is vaak simpel. Deze gelatine heeft geen smaak, dus voor hartige bereidingen is het verstandig er kruiden aan toe te voegen. Voor een hartig gerecht kun je vleeswaren gebruiken en voor zoete gerechten kies je bijvoorbeeld fruit. Gebruik een leuke vorm en doe daar je ingrediënten met de klaargemaakte gelatine in. Laat dit opstijven in de koelkast en haal het gerecht vlak voor het eten uit de vorm.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug