Hoe moet ik asperges klaarmaken?

Hoe moet ik asperges klaarmaken?

Lente, da’s het seizoen van de asperge! Asperges worden ook wel witte goud genoemd. Terecht, want asperges zitten boordevol vitamines en mineralen en bevatten weinig calorieën. En ze zijn nog overheerlijk ook! Maar hoe moet je asperges klaarmaken?

Hoe moet ik asperges schillen?

Voor je aan de slag gaat, moet je de asperges schillen. Snijd eerst het houterige stukje onderaan weg. Schil daarna met een dunschiller van boven naar onder. Het is belangrijk dat er geen vezels achterblijven. Die smaken bitter en blijven tussen je tanden zitten.

Tip Hoe verser de asperges zijn, hoe lekkerder ze zijn. Koop geen houterige, ingedroogde asperges. Een handig testje: wrijf twee stengels tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan zijn je asperges kraakvers!

Hoe moet ik asperges koken?

Leg de asperges enkele seconden in ijskoud water. Breng ondertussen een pot met water met een beetje zout aan de kook. Doe de asperges erbij en laat de asperges koken. Haal ze uit het water en laat ze even uitlekken op een keukendoek. Wil je dat de fijne punten stevig blijven? Bind de asperges dan met keukendraad in bundeltjes van gelijke dikte en hang deze met het uiteinde van het touw vast aan het oor van de pan. Zo blijven de fijne punten boven het kokende water piepen en worden ze niet tot moes gekookt.

Tip

Giet het water waarin je de asperges hebt gekookt niet weg. Je kan het nog gebruiken voor aspergesoep.

Hoe lang moeten asperges koken?

De kooktijd van asperges is afhankelijk van de dikte. Reken toch op zo’n 5 tot 12 minuten. Controleer af en toe of je ze al kan inprikken met een vork. Lukt dit, dan zijn ze gaar.

Kan ik asperges ook bakken?

Natuurlijk! Er zijn tal van bereidingswijzen die geschikt zijn. Denk maar aan asperges bakken of grillen. Leg de asperges in een hete grillpan. Zorg voor een mooi ruitjespatroon door de asperges een kwartslag te draaien. Je kan ook asperges klaarmaken op de barbecue. Smeer de asperges met een borsteltje even in met olie en leg ze op de rooster. Laat ze bakken tot ze gaar zijn. Werk af met wat citroensap en wat peterselie. Om je vingers bij af te likken! Je kan zelfs asperges wokken. Hiervoor gebruik je wel best de fijnste asperges. Verhit wat olie in een wokpan en wok de asperges een tiental minuten tot ze gaar zijn. Heerlijk!

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug