Asperge

asperges (2K)

Asperge (Aspargus officinalis) behoort tot de familie van de lelieachtigen. Het is een struikachtige meerjarige plant, die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt die geteeld worden als groente. Witte asperges zijn in opgehoogde grondbedden gegroeid en zo uit het licht gehouden, groene asperges hebben wel de zon gezien. De vroegste oorsprong moet wellicht gezocht worden in Oost - Europa. Vandaar zou de plant zich verspreid hebben over Klein - Aziƫ en het Middellandse Zeegebied. In de piramide van Sakkata zijn afbeeldingen gevonden van asperge als offergaven, die vermoedelijk van 3000 jaar v. Chr. dateren.
Oorspronkelijk aangewend voor medicinale krachten werd de asperge pas veel later toegepast in de culinaire sector. De dikke asperges moeten langer koken dan de dunne, en ze hebben ook een taaiere buitenschil. Gebruik eventueel een dunschiller om de houtige delen weg te schillen. Kook asperges afhankelijk van hun dikte 5 tot 12 minuten in kokend water met wat zout gaar. Controleer de gaarheid door in het dikste gedeelte van de stengel te prikken. Kook eerder te kort dan te lang en laat goed uitlekken. De asperges kunnen enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en / of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen.

Gepubliceerd door: De Wassende MaanVanaf de tweede donderdag in april is het aspergeseizoen officieel geopend. De asperge (ook wel het witte goud genoemd) wordt dan uit (vooral) Nederlandse grond gestoken. De regio's waar de asperges vandaan komen, vieren er op verschillende manieren feest. Kijk maar eens welke festiviteiten er rond de oogst van de asperge worden gehouden in Midden Limburg, de omgeving van Venlo en het Overijsselse Salland. Asperges vallen overigens niet bij iedereen in de smaak. Het schijnt dat Nederlanders geen echte asperge-eters zijn. Vooral de jonge alleenstaanden vinden er over het algemeen niks aan. Misschien komt het omdat de asperges streekgebonden zijn. Wie niet goed weet hoe de groente gekookt en gegeten moet worden, loopt er misschien makkelijker met een grote boog om de schappen heen. Toch zonde, want de smaak van verse asperges is onovertroffen. Het schillen van de asperges is even een lastig karwei, maar het koken neemt weinig tijd in beslag.
Je hebt er speciale hoge aspergepannen voor, maar wie die luxe niet heeft, kan ook een grote kookpan gebruiken. Kook de stengels drie minuten en laat ze daarna 20 minuten nagaren in het kookvocht. Traditioneel wordt de asperge opgediend met reepjes ham, in stukjes gehakt gekookt ei, gesmolten boter en peterselie. Heerlijk bij gekookte aardappelen. Je hoeft er geen vlees bij te maken, maar als je niet zonder kunt, doe dan een lekker beenhammetje, kalfsvlees of een gebraden rosbief. Kies je voor vis, doe dan een magere scholfilet of gerookte zalm. Er zijn veel recepten met asperges. De groente smaakt heerlijk in (maaltijd)salades of in pastagerechten. Probeer deze maand maar eens wat uit. Voor de prijs hoef je het (juist nu) niet te laten. Zoals een seizoen begint met een datum, eindigt hij ook weer op een vast moment. Voor de asperges is dat 24 juni.

Bron: Culinaire nieuwsbriefGroene of witte asperges?

 - 1
 - 2
In principe kun je het hele jaar door asperges krijgen. Maar dat is toch echt anders dan de asperges uit het aspergeseizoen! Het verschil tussen de witte en groene asperges is natuurlijk de kleur. De witte asperge is wit omdat deze soort in het donker (in de grond) groeit en de groene soort in het licht (boven de grond). Qua smaak zijn de groene asperges wat zoeter en pittiger dan het witte broertje.
Het bekende aspergesteken vindt jaarlijks plaats van eind april tot eind juni. Omdat de witte asperges maar korte tijd in het jaar te verkrijgen zijn, wil je ze natuurlijk zo lekker mogelijk bewaren. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, kun je ze het best bewaren onder een natte doek.
Asperges zijn van oudsher een gewas van de zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. Na de oogst worden de asperges 24 uur gekoeld in water waardoor ze langer wit blijven. Daarna worden ze gewassen, gesorteerd en verpakt!

Bron: Ekoplaza

Terug