Artisjokken - I

Artisjokken kun je koken, stoven, bakken in een koekenpan of in de oven en zelfs frituren. In het voorjaar hebben artisjokken nog nauwelijks hooi en zijn ze nog zo zacht dat je er maar weinig bladeren vanaf hoeft te halen om ze in z'n geheel te kunnen eten. Dan zijn ze eigenlijk op z'n lekkerst.
Koken doe je met de grotere soorten zoals de Camus. Kook ze ongeveer twintig minuten in ruim water met zout. De artisjok is gaar als je er gemakkelijk een blaadje uit kunt trekken en het vruchtvlees aan het einde van het blad zacht is. Dip de blaadjes in een mayonaise of vinaigrette en trek met je tanden het vruchtvlees van de blaadjes. Het hart dat overblijft kun je, als het je lukt hem niet op te eten, bewaren en verwerken in een salade of gerecht. Vullen kan ook, met gebakken paddenstoelen bijvoorbeeld.
  Stoven en bakken kan met de kleinere soorten artisjokken zoals de Romanesco. Snijd de artisjokken in vieren, haal de buitenste bladeren eraf en knip of snijd zo nodig ook de hardere bovenkanten van de bladeren af. Vullen kan natuurlijk ook. Laat ze dan heel en verwijder wat bladeren vanuit het midden. Verwijder zo nodig het hooi in het midden voor je ze klaarmaakt. Zelfs de stelen van deze artisjok kun je verwerken.
Rauw eten kan ook, net zoals de binnenste bladeren, aangemaakt met een beetje olijfolie en citroensap.
Artisjokken worden ook gebruikt als plantaardig stremsel.

Bron: Ecoville, groenten & fruit


Artisjokken - II

Echte verse artisjokken zijn in Nederland haast niet verkrijgbaar. Ze worden echter wel het hele jaar door aangevoerd uit Spanje, Italië, Frankrijk en Egypte. In Nederland is het niet makkelijk deze groente te kweken, omdat de artisjok een zacht klimaat nodig heeft om te kunnen groeien. In Nederland wordt de artisjok niet veel gegeten. Misschien omdat we het teveel gedoe vinden. Het koken van de varenachtige groente duurt (te) lang, namelijk zeker drie tot vijf kwartier. En dan moet je het nog op de juiste manier gaan eten. Je plukt de blaadjes van de artisjok en schraapt met je tanden het zachte vlees van de onderkant van het blaadje af. Het restant deponeer je aan de zijkant van je bord of doe je in een apart bijgeleverd kommetje. Als je aankomt bij de bodem van de artisjok, haal je het hooi wat er bovenop zit er voorzichtig af. Dit is niet eetbaar. Dan kom je aan bij de bodem van de artisjok. Dit is het lekkerste gedeelte. Al met al ben je zeker twintig minuten met dit (voor)gerecht zoet. En wij Nederlanders zijn hiervoor misschien wel een veel te gehaast volk.   De artisjok was favoriet bij de Perzen en de Turken. Deze aten de groente al voor de jaartelling begon. Ook de Egyptenaren en de Romeinen zagen de artisjok als een ware delicatesse. Tot de 18e eeuw werd het eten van de artisjok gezien als een teken van rijkdom. Als je nu je gasten eens flink culinair wilt verassen met deze groente, laat je dan niet ontmoedigen door de lange kooktijd en het uitgebreide knutselwerk aan tafel. Zie het als een leuke bezigheid, tijdens een goed gesprek. Want je moet de artisjok niet gehaast naar binnen werken. Geniet hapje voor hapje en neem uitgebreid de tijd voor het in je opnemen van de licht bittere smaak. Serveer bij de artisjok een dipsaus die je kruidt met dragon. Want dragon smaakt er heerlijk bij. Je kunt de artisjok zowel koud als warm eten. Je kunt de artisjok ook uithollen en vullen met een salade. Dan beperk je het gepeuter aan tafel. Artisjokharten worden veel gebruikt voor de topping op een pizza. Of ze worden gebruikt als groente in risotto of andere rijstgerechten. Als je alleen voor de artisjokharten gaat, kun je deze ook kopen in blik of pot. Maar de echte liefhebber gaat alleen voor de verse exemplaren.

Bron: Culinaire nieuwsbrief


Uitgebreide informatie kan je hier lezen op de website van MergenMetz.


Terug