Andijvie

andijvie (3K)

Andijvie (Cichorum endivia) is een robuuste, chicorei-achtige plant. Ondanks haar robuuste uiterlijk is de plant warmteminnend. Tijdens de opkweek verlangt ze zelfs temperaturen tussen 15 en 20° Celsius. Vandaar dat de herfst hier het meest geschikte tijdstip is om andijvie te kweken: er komen dan helemaal geen serres aan te pas. De eigenlijke groei moet echter snel worden voltrokken, want andijvie is 'schietgraag', de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, hetgeen de bloemvorming inluidt. Een vredig gebeuren, dat wel, maar allesbehalve aangenaam voor de boer. Niemand wenst andijvie in een vaas te stoppen. Gewoonlijk stopt men andijvie in de mond. Hoe frisser het blaadje, des te gulziger de bok. Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter en taai smaken, genieten de lichtgele, malse binnenbladeren de voorkeur. Terwijl uitgerekend die taaie buitenbladeren de meeste voedingsstoffen bevatten (o.a. vezels, mineralen en vitamines). Andijvie kan rauw gegeten worden, versneden in salade, of gestoofd.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug