Abdijbier

abdijbier (2K)

Abdijbier is bier dat verbonden is aan een abdij (kloostergemeenschap). Bier was in de middeleeuwen een populaire drank. Water was gevaarlijk om te drinken. Bier drinken was een stuk veiliger. Niemand wist destijds dat het bier veiliger was omdat tijdens het brouwproces door het koken de bacteriën gedood werden. De monniken gingen bier brouwen om zo aan geld te komen. Er is een periode geweest dat het aantal abdijbieren afnam. In de eerste helft van de 20ste eeuw werden de ketels omgesmolten om er wapens van te maken. Later in de 20ste eeuw begon de productie opnieuw in veel abdijen. Er zijn veel brouwerijen die abdijbier (of kloosterbier) op de markt brengen. De meesten hebben de naam van het bier gekocht van een al dan niet meer bestaand klooster of abdij. Er zijn ook bieren die vroeger in een abdij werden gebrouwen, maar nu worden gemaakt in een gewone brouwerij.   Abdijbier hoort verbonden te zijn met een kloostergemeenschap, een verbinding die officieel erkend is, of het bier moet voldoen aan reglementen. Als het bier voldoet aan bepaalde regels is het meestal een Erkend Belgisch Abdijbier. Grimbergen is hier een bekend voorbeeld. Erkend Belgisch Abdijbier is een keurmerk. Het logo, een gestileerd kelkglas met bruin bier tegen de achtergrond van een gotisch spitsboograam, mag alleen worden gevoerd als het bier voldoet aan bepaalde voorwaarden. De meeste abdijbieren zijn er in verschillende soorten. Het is meestel een donker gekleurde versie (dubbel) of een zwaardere versie van het donker gekleurde bier (tripel). Onder de abdijbieren bevindt zich ook de trappist. Trappistenbier is bier dat door trappisten wordt gebrouwen. Wereldwijd zijn er slechts acht trappistenbrouwerijen. Zes daarvan zijn gelegen in België, een daarvan in Nederland en een in Oostenrijk.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug