Aardappelweetjes

De aardappel uit Hollandse bodem is verkrijgbaar in de periode van juli tot en met december. Een eeuw geleden kreeg een aardappelsoort de naam 'eigenheimer' omdat hij 'van eigen heim' afkomstig was. En hiermee bedoelde men niet van het eigen huis, maar een grondstuk, namelijk een centraal proefveld voor aardappelen in Sappemeer.
Hoe de naam 'eigenheimer' is ontstaan voor eigenzinnige mensen is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met een associatie met het kruimige karakter van deze aardappel. In Nederland eten we gemiddeld 80 kilo aardappelen per persoon per jaar. Een aardappel hoeft per definitie geen dikmaker te zijn. Zeker niet als je hem kookt of poft. Een aardappel bestaat voor 80 procent uit water en levert minder calorie√ęn dan rijst of pasta. Ongeschild houden aardappelen veel beter de vitamine C vast. Het is daarom beter de aardappelen kort voor de bereiding dun te schillen.
  Voor de consument wordt het steeds makkelijker een juiste aardappel te kiezen, want ze worden tegenwoordig gelabeld als vastkokend of (iets) kruimig. Krieltjes zijn de bekende vastkokende aardappeltjes. Vastkokende aardappelen blijven na bereiding stevig en zijn geschikt om te koken, bakken en fituren. Iets kruimige aardappelen blijven na bereiding stevig in de kern en kruimelig aan de buitenkant. Ze zijn geschikt om te koken, pureren of te poffen. De Malta aardappel is de best bekende aardappel met een iets kruimig karakter. Kruimelige aardappelen (eigenheimers) doen het goed in een puree. Ongeschilde aardappelen kun je weken lang bewaren op een koele, donkere plaats. Bewaar ze in een papieren zak, een doos of een mand. Gebruik geen plastic om ze te bewaren, want hierin gaan de aardappelen veel sneller ontkiemen of schimmelen. Gekookte aardappelen blijven nog een dag goed in de koelkast.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug